Vaio, care pana in 2014 a fost parte a Sony, se afla in discutii pentru o fuziune cu diviziile de PC-uri ale Toshiba si Fujitsu, dorinta fiind sa se creeze o companie care sa faca fata mai bine concurentei din piata, scrie Bloomberg. Piata PC-urilor a avut cel mai slab an din ultimii opt, iar companiile cauta solutii pentru a reduce costurile, o varianta fiind punerea in comun a cat mai multor operatiuni. La o intelegere s-ar putea ajunge in martie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hidemi Moue, sef al Japan Industrial Partners, care a preluat Vaio de la Sony in februarie 2014, spune ca vrea sa ajunga la o intelegere pentru o fuziune intre cele trei divizii de PC-uri (Vaio, Toshiba si Fujitsu), Vaio urmand sa detina cel mai mare procent dintre cele trei companii.

Moue spune ca piata PC-urilor scade, astfel ca se vor face reduceri importante de costuri daca vor fi puse la comun operatiunile de cercetare, productie si marketing. Produsele celor rei marci vor pastra insa un grad de diferentiere.

Companiile japoneze producatoare de laptop-uri au pierdut mult in lupta cu alti concurenti asiatici ce au venit cu preturi mai mici. Si in Japonia companiile au pierdut cote de piata: Fujitsu are 17%, Toshiba are 12%, iar lider este NEC Lenovo, cu 29%. Combinat, cele trei grupuri care vor sa fuzioneze vor avea o treime din piata japoneza.

Piata totala a PC-urilor a scazut cu 10% anul trecut si sunt asteptate scaderi si in 2016.