​Lvov, scris si Liov, Lwow sau L'viv, este cel mai mare oras din vestul Ucrainei si un exemplu rar de optimism intr-o tara grav afectata de interventiile pro-rusilor. Orasul care se afla la mai putin de 400 km de Baia Mare si Suceava, a devenit un punct important pe harta IT-ului din regiune, 15.000 de persoane lucrand in domniu cu salarii medii de 1.700 dolari, arata datele Lviv IT Cluster. Despre cum a reusit Lvov sa prospere in IT si de ce orasul este extrem de putin afectat de conflictul din estul Ucrainei, puteti citi in articol..

HotNews.roFoto: Hotnews

Lvov a fost cateva secole parte a Poloniei si in Evul Mediu era un oras comercial important care avea legaturi importante si cu Moldova si Tara Romaneasca. Insa in ultimul secol, Lvov a avut multe greutati, din cauza istoriei tumultoase si a granitelor schimbatoare. Un om care s-a nascut in 1914 si a trait peste 80 de ani in Lvov a facut parte, fara voia sa, din cinci tari diferite, fiindca orasul a fost in mainile habsburgilor, ale polonezilor, ale germanilor, ale sovieticilor si, dupa 1990 a devenit cel mai pro-european oras al Ucrainei,

Lvov este mult diferit fata de alte orase ale tarii. Arhitectura seamana cu cea din orase poloneze precum Cracovia si Wroclaw, locuitorii sunt in mare majoritate pro-europeni, rusa este mult mai putin vorbita decat in centru si est sii influenta Europei Centrale se simte mult mai puternic decat la Kiev si infinit mai mult decat la Donetk sau Harkov.

Lvov, pe harta

Orasul are nevoie de modernizare si multe cladiri istorice sunt darapanate, insa in 2006 autoritatie au demarat un plan gandit sa dezvolte Lvov-ul pe doua domenii promitatoare: turismul si IT-ul. La capitolul turism infrastructura a fost mult imbunatatita si datorita faptului ca in 2012 s-au tinut in oras meciuri de la Campionatul European si tot atunci o serie de strazi au fost modernizate, dar si gra si aeroportul.

Pe domeniul IT autoritatile au avut un plan de care s-au tinut, incurajand firmele sa investeasca si oferind un cadru legal si financiar mult mai bun decat in restul tarii. In cativa ani numarul celor care lucreaza in IT a crescut pana la 15.000, ceea ce inseamna cam 6% din forta de munca a orasului si 15% din totalul IT-istilor din Ucraina.

Dintre cele 192 de companii IT care activeaza in Lvov, patru au peste 400 de angajati si 16 au intre 100 si 300 de angajati. Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 280-300 milioane dolari, arata datele Lviv IT Cluster, organizatia care reuneste aceste companii si promoveaza sectorul IT din Lvov. Ca lucrurile au crescut enorm o arata si datele: in 2010 IT-ul genera 100 milioane dolari. 90% dintre companii activeaza in outsourcing si jumatate din business e realizat cu SUA si 35% cu Europa. Cea mai cunoscuta companie de la Lvov este Gameloft.

Salariile medii in IT la Lvov (sursa Lviv IT Cluster)

Datele cluster-ului arata ca in Lvov salariul medu in IT este de 1.736 dolari/luna, cu minime in jurul a 800 dolari si maxime la peste 5.000 dolari. Varsta medie a IT-istilor din Lvov este de 26 de ani si au schimbat in medie doua job-uri.

O tendinta s-a accentuat in ultimii doi ani, de cand se desfasoara conflictul din estul tarii. Mai multe companii si-au mutat oamenii in vest, la Lvov, fiindca locul este considerat sigur. Exemplul definitoriu pentru Ucrana este Sahtior Donetk care, cu stadionul grav avariat in luptele din oras, a jucat meciurile la Lvov.

Lvov sta mult mai bine decat alte orase mari din Ucraina, insa mai rau decat orase cunoscute din Europa Centrala sau de Vest. Insa Lvov nu este un loc ideal fiindca, per total, competitivitatea este scazuta fata de orasele din Vestul Europei, evenimentele de profil sunt putine, posibilitatile de finantare sunt reduse si nici spatiile de birouri nu sunt suficiente. Lvov nu este un hub pentru liniile aeriene low-cost, orasul are tot mai multe blocaje in trafic, iar infrastrctura, desi mai buna decat acum zece ani, nu se compara cu cea din Europa de Vest.

Chiar daca Lvov este unul dintre cele mai bogate orase din Ucraina, criza de la nivel national afecteaza business-urile de acolo din cauza birocratiei crunte si a cadrului legislativ instabil. Insa cu multe plusuri si cu ceva minusuri, Lvov se constituie intr-un punct optimist pe o harta a Ucrainei dominata de povesti negative.