Cum vede unul dintre cei mai cunoscuti avocati ai Microsoft implicatiile cazului decriptarii controversatului iPhone al atacatorului din San Bernardino
La San Bernardino doi atacatori au ucis 14 persoane in decembrie anul trecut. FBI a spus ca are nevoie de datele din unul dintre telefoanele atacatorilor, iar Apple a refuzat sa faca decriptarea, explicand ca acest lucru nu este posibil si ca ar putea crea un precedent periculos ce ar pune in pericol datele a milioane de clienti.
Guvernul a atacat Apple in justitie, insa alte mari companii de tehnologie au luat apararea companiei conduse de Tim Cook si s-au format doua tabere. FBI a anuntat in martie ca a gasit o metoda de a decripta iPhone-ul si a renuntat la actiunea in justitie. A iesit insa la iveala faptul ca FBI a apelat la ajutorul unor hackeri si ar fi platit peste un milion de dolari pentru asta.
Cazul s-a aplanat, insa consecintele sale raman. Cum vede lucrurile unul dintre cei mai imnportanti reprezentanti pe probleme legale ai Microsoft, Neal Suggs?
"Sunt probleme complicate si cred ca noi, cei din tehnologie, ramanem uniti in urmatoarea chestiune: orice slabire a criptarii este, pana la urma, un lucru rau pentru clienti. Insa trebuie sa discutam si sa dezbatem in detaliu si este responsabilitatea legiuitorilor sa creeze legi care sa-i faca pe cetateni sa se simta confortabil cand folosesc tehnologia".
Cazul San Bernardino, ca si cel al lui Snowdon, dar si cazul Microsoft din Irlanda arata ca legile se vor schimba si singura intrebare ce ramane este cat de repede se pot modifica. "Este greu de imaginat ca schimbarile se vor petrece pana la venirea noului presedinte, asa functioneaza politica in SUA, ne apropiem de alegeri si toti ochii vor fi pe ele. Insa este realist sa credem ca aceste chestiuni vor fi reluate imediat dupa alegeri si noul presedinte se va ocupa de asta si vom vedea la ce se va ajunge", spune Neial Suggs a carui functie oficiala este "vice president and associate general counsel".
Pana atunci, spune reprezentantul Microsoft, trebuie sa continuie dezbaterile, insa un lucru trebuie inteles: tot ce contribuie la slabirea securitatii informatilor care circula pe internet reprezinta un lucru rau.
Suggs spune ca exista chiar si pe magazinul online al Apple 200-300 de aplicatii care promit un anumit nivel de criptare a comunicatiilor. "Cred ca acest caz este mult mai complicat decat sa spui ca cinci mari companii de tehnologie trebuie sa faca X sau Y lucru. Antreprenorii exact asta fac: satisfac o nevoie, umplu un vid si nu uitati ca oamenii nu vor sa fie controlat modul in care informatiile lor sunt folosite si de-asta a aparut si criptarea".
Suggs spune ca dezbaterile vor continua si industria IT a fost surprinsa de reactia guvernului si de aceea atat de multe companii de IT s-au coalizat.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
1 miliard este absurd, cred ca e vorba de o greseala de redactare.
Adică FBI scoate de la saltea 1MLD de cocos pentru a a afla ce mare smecherie proasta a facut criminalul ala??? Voi chiar sunteti dusi cu capul????
Cu siguranta a fost DOAR un caz de acoperire, nimic mai mult. Mult preaslavitul club NSA, CIA si FBI au facut un caz cu 16 morti pentru a avea acoperire la o alta mare afacere.
Cică poveste de hacking, tu marele FBI mergi si dai 1MLD unui super individ care sa iti arate poze din Iphone..............
Haide de.....