​Cisco a anuntat ca va renunta la 5.500 de angajati, alaturandu-se unui lung sir de companii de tehnologie care au anuntat restructurari masive in ultimii ani. Si alte companii vor urma, fiindca se petrece o schimbare pentru care nu toate corportatiile care au facut bani frumosi din hardware erau pregatite. Aplicatiile mobile si cloud-ul devin tot mai importante, iar marjele de profit din software sunt tot mai atractive, arata o analiza Reuters in care se estimeaza ca IBM, HP, Oracle si Dell ar putea anunta in curand noi restructurari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Companiile care de-a lungul anilor au facut profituri frumoase din vanzarea de computere, procesoare, routere, servere si alte echipamente sunt acum deosebit de vulnerabile, spun analisti citati de Reuters. Provocarea este legata de cloud computing si de aplicatii moibile, noile domenii care aduc profit.

In sectorul IT vor ramane fara loc de munca 370.000 de persoane in 2016, estimeaza Trip Chowdhry, analist Global Equities Research. In ianuarie se astepta la 330.000 de concedieri, insa ultimele luni au fost mai rele decat se astepta, astfel ca prognoza a fost modificata. In companiile de tehnologie se petrece un fel de "descompunere" si au de castigat pe termen mediu companii precum Microsoft si Amazon care furnizeaza servicii de "super cloud"/

Aceste servicii ajuta la gestionarea hardware, software, retele si baze de date, nefiind nevoie ca angajatii companiei sa se ocupe de fiecare capitol tehnologic, spune Chowdhry. Consecinta este ca marile companii se pot descurca si cu mai putini angajati.

Cisco si alte companii din garda veche vor sa treaca de la hard la soft, insa tranzitia nu este usoara. Serviciile orientate catre software au un mare avantaj: per total marja de profit este mai mare fiindca sunt de multe ori oferite pe baza de abonament si veniturile sunt garantate (cel putin) cativa ani.

Trecerea de la vechiul model de business, cel in care erau vandute diverse echipamente, la cel nou bazat pe software, se face nu doar prin restructurari di disponibilizari, ci si prin achizitii. Cisco, spre exemplu, a facut o serie de achizitii de companii mai mici din domenii precum securitate informatica si analiza de date si spune ca ce va economisi prin restructurari va investi pentru achizitii care sa o ajute sa se impuna in noile domenii unde vrea sa devina o forta.

Marile companii, desi de multe ori se misca greu cand e sa se adapteze la noile realitati, au marele avantaj ca detin forta financiara care sa le permita achizitii importante cu ajutorul carora pot recupera mai rapid timpul pierdut.

Schimbarile se reflecta si la nivelul specializarilor din piata. Andy Price, de la compania de recrutare SPMB, spune ca nu se cauta ingineri si designeri de hardware, chiar daca acum cativa ani aceasta specializare avea extrem de mare cautare.