Yahoo a anuntat joi ca la final de 2014 a fost victima unui atac informatic masiv ce a compromis 500 de milioane de conturi si a fost, se pare, initiat de un stat. Yahoo a fost criticata pentru faptul ca abia acum a comunicat pe tema acestui subiect grav, insa pe multi nu ii mai surprind vestile proaste despre Yahoo fiindca in ultimii ani compania a avut probleme. Ce pot face utilizatorii? In primul rand sa isi schimbe parolele si sa fie foarte atenti la campaniile de phishing.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bresa de securitate a dus la compromiterea a 500 de milioane de conturi, hackerii obtinand multe date legate de nume, adrese de e-mail, numere de telefon, zile de nastere, parole, intrebari si raspunsuri suplimentare de securitate.

Yahoo spune insa ca hackerii nu au obtinut sid ate bancare. Compania spune ca atacul a fost atat de sofisticat, incat pare sa fi fost initiat de un autoritatile unui stat, nu de un grup de teribilisti. Yahoo a fost aspru criticata pentru ca abia acum da informatii despre ceva intamplat acum aproape doi ani.

Bitdefender vine cu cateva sfaturi de securitate menite sa reduca riscul incidentelor in urmatoarea perioada

1. Schimbati parola contului in cel mai scurt timp si asigurati-va ca folositi metode de autentificare in mai multi pasi, adaugand parolei clasice, in mecanismul de logare, si numarul de telefon personal sau intrebari suplimentare de securitate. Schimbarea parolei este recomandata pentru toate conturile unde respectiva adresa de e-mail e folosita in procesul de logare. Este important sa nu refolositi pe viitor vechea parola!

2. Fiti atenti la campanii de phising (inselaciune). De regula, raufacatorii profita de brese de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri catre milioane de utilizatori in numele companiei afectate. Cum utilizatorii se asteapta sa primeasca in aceasta perioada e-mailuri care sa explice impactul bresei asupra datelor personale, sansele ca acestia sa deschida un mesaj provenit in mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.

3. Instalati o solutie de securitate pentru a reduce riscul infectarii in cazul accesarii unor linkuri sau fisiere atasate cu continut periculos. Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descarca involuntar chiar amenintari de tip ransomware care blocheaza accesul la fisiere si solicita plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

"Bresele care se materializeaza in furt de date au impact pe termen lung. Nu de putine ori hackerii care intra in posesia acestor informatii abordeaza victimele prin e-mail-uri care par ca vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se asteapta sa fie contactata, aceasta e mai dispusa sa dea click pe linkurile incluse sau sa divulge informatii suplimentare solicitate de hackeri", spune Bogdan Botezatu, specialist in securitate cibernetica al Bitdefender.