Dupa analizarea informatiilor din peste 31 de milioane de hotspot-urile Wi-Fi, din toata lumea, Kaspersky Lab a descoperit ca 28% dintre acestea nu sunt securizate si pun in pericol datele personale ale utilizatorilor. Cu alte cuvinte, tot traficul transmis prin intermediul acestor retele, inclusiv mesajele personale, parolele, documentele si multe altele, pot fi usor interceptate si folosite de atacatori.

WiFiFoto: Kaspersky

Conform Kaspersky Security Network1, 25% dintre retelele Wi-Fi din lume nu sunt criptate sau protejate cu o parola de vreun fel. Prin urmare, informatia pe care o transmit este la liber si poate fi citita de terti.

Alte 3% dintre hotspots folosesc WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta datele, Acest protocol nu este sigur si poate fi spart in cateva minute, cu ajutorul unor instrumente disponibile pe Internet.

Restul de aproape trei sferturi dintre punctele Wi-Fi folosesc o forma de criptare mai buna, bazata pe protocoalele WPA (Wi-Fi Protected Access). Efortul necesar pentru a sparge aceste retele depinde de setari, inclusiv de cat de bune sunt parolele. Daca parola este slaba sau accesibila public (de exemplu, afisata intr-o cafenea), un infractor va putea sa decripteze traficul transmis prin intermediul retelei.

Trebuie remarcat ca Top 20 de tari cu cel mai mare procent de puncte Wi-Fi necriptate include multe destinatii turistice populare – Thailanda, Franta, Israel, SUA si asa mai departe. Turistii sunt printre cele mai vulnerabile categorii pentru ca cel mai apropiat hotspot Wi-Fi este, adesea, singura modalitate de a se conecta la Internet. In acelasi timp, un alt studiu sugereaza ca doar 57% dintre utilizatorii de Internet sunt preocupati de faptul ca datele lor pot fi intercepte in timpul unei sesiuni Wi-Fi.

“Le recomandam tuturor utilizatorilor sa fie atenti cand se conecteaza la o retea Wi-Fi. Nu ar trebui sa foloseasca hotspots fara parole sau retele publice pentru activitati care presupun riscuri mari, cum sunt cele de online banking sau cumparaturi online sau sa se logheze pe site-uri unde sa transfere informatii confidentiale. Daca acest gen de trafic este interceptat de un tert, ar putea sa duca la pierderi serioase, inclusiv financiare. Si bineinteles, recomandam folosirea unor masuri suplimentare de protejare a traficului, cum este tehnologia VPN (Virtual Private Network)”, explica Denis Legezo, Antivirus Expert la Kaspersky Lab.