Uber cere retragerea temporara sau amendarea OUG-ului pentru modificarea legii 38/2003: Daca proiectul trece se deschide calea unor abuzuri fata de soferi. Toti vor fi descurajati
Contextul mai larg in care se petrec lucrurile este cel in care foarte multi sunt nemultumiti de calitatea serviciilor de taximetrie si mai ales de faptul ca soferii refuza masiv cursele sau cer tarife uriase noaptea. La final de aprilie au fost proteste de amploare ale taximetristilor, dar pe retelele sociale s-a starnit o uriasa polemica fiindca multi nu mai concep sa mearga cu taxi-ul dupa ce s-au obisnuit cu Uber.
"Daca proiectul de ordonanta trece in aceasta forma este posibil sa se deschida calea unor abuzuri asupra soferilor parteneri. De ce? Pentru ca in acest moment nu avem o legislatie de ride-sharing care sa faca diferenta intre serviciile de transport anonime, ilegale, nefiscalizate, si serviciile de ride-sharing precum Uber". spune purtatorul de cuvant al Uber, Alexandra Corolea.
Ea spune ca soferii risca sa fie amendati, sa le fie suspendate placutele de inmatriculare si efectul va fi ca oamenii vor fi descurajati sa mai faca asta. "Sunt cateva mii de soferi in toata tara si ii descurajezi total si consumatorul mu va mai avea aceasta optiune. Descurajezi un serviciu care este transparent si bun si, spre exemplu, oamenii care comanda un Uber vor astepta in loc de patru minute in Bucuresti, opt-noua minute". Proiectul se grabeste sa amendeze ceva ce nu este definit, adauga reprezentanta Uber.
Supararea Uber vine de la faptul ca din noul proiect este scoasa sintagma "in mod repetat". Cei de la Uber spun ca la o zi dupa primul protest al taximetristilor, pe 27 aprilie, guvernantii au promis Uber ca vor gandi o lege care sa tina cont de cele semnalate de companie. Ei spun insa ca pe 12 mai autoritatile s-au intalnit cu cei de la COTAR si pe 17 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor proiectul de ordonanta care tinea cont doar de dorintele COTAR.
Cei de la Uber insista ca serviciile pe care le ofera nu sunt de taximetrie si cer un cadru de reglementare pentru servicii speciale de tipul Uber, asa-numitele servicii de ride-sharing.
"Spre deosebire de un serviciu de taxi, care este un serviciu public, deschis tuturor, Uber este o comunitate online inchisa si, ca sa accesezi platforma si serviciile de pe ea trebuie sa ai un cont cu parola, sa-ti pui acolo date personale, date de card. Ca sofer trebuie sa aduci cazier judiciar. Este o comunitate inchisa, nu vei putea lua niciodata un Uber de pe strada, nu exista asa ceva", spune Alexandra Corolea. Ea adauga ca majoritatea soferilor de Uber fac asta ocazional, cei mai multi conduc sub zece ore/saptamana, unii conduc cateva saptamani, apoi iau o pauza de luni de zile si revin. la fel, sunt oameni care conduc doar cateva saptamani si nu mai revin. Tot in Romania sunt si cateva sute de pensionari care fac Uber pentru a-si "rotunji" veniturile.
Cei de la Uber spun ca existe mai multe modele legislative ce pot fi adaptate si la noi, astfel ca nu trebuie sa cream ceva de la zero. Ar fi trei modele ce pot fi luate in considerare si aplicate si la noi. De exemplu in SUA exista un regim de licentiere a companiilor de ride-sharing, iar in Marea Britanie, Franta si Portugalia se pot obtine licente individuale de transport comercial. Cel mai bine stau doua tari cunoscute pentru modul in care au integrat internetul in activitatile de zi cu zi: Lituania, dar mai ales Estonia (supra-numita si E-stonia). Acolo activitatile de ride-sharing sunt reglememtate ca sector distinct, cu obligatii si conditii extrem de clare, atat pentru platforma de tehnologie, cat si pentru soferii parteneri.
Uber are 300.000 de utilizatori, dintre care 250.000 in Bucuresti. Numarul se refera la utilziatorii care au mers cel putin o data cu Uber. Numarul celor care merg cel putin o data pe luna este cu siguranta mai mic.
De ce conteaza atat de mult "caracterul ocazional"? Cei de la Uber spun ca nu poti compara un om care face transport zi de zi si are aceasta meserie (referire la taxi) cu oameni care fac asta intr-un sistem inchis, 100% controlat, sub anumite conditii stricte pentru soferi (referire la Uber)
Purtatorul de cuvant al Uber Romania spune ca intai trebuie creat un cadru legal clar pentru aceste servicii de ride-sharing si reprezentanta companiei se arata deschisa si la posibilitatea ca pe viitor sa existe o forma de licentiere si conditii mai multe decat in prezent. "Este insa foarte important sa nu limitezi accesul, sa fie un sistem care nu pune piedici. (...) Depinde de ce va insemna sa obtii acea licenta, de costurile ei".
Reamintim ca pe 11 mai avocatul general al CJUE a spus ca Uber este un serviciu de transport si poate fi obligata de autoritati sa dispuna de licente si autorizatii precum se intampla in cazul altor servicii de transport. Pozitia exprimata de avocat reprezinta o opinie si nu o decizie finala a Curtii, aceasta fiind asteptata pana la finalul anului.
Insa avocatul facea o distinctie interesanta si isi detalia pozitia Uber "nu poate fi considerata ca simplu intermediar intre soferi si pasageri (...) indubitabil transportul (serviciu care nu este furnizat pe cale electronica) reprezinta principala prestatie a Uber si cea care ii confera sens din punct de vedere econimic", spune avocatul general.
Avocatul general aprecia ca, desi revine instantei nationale atributia sa stabileasca si sa evalueze situatia de fapt, serviciul in cauza este un serviciu mixt, o parte a acestui serviciu fiind realizata prin mijloace electronice, iar cealalta, conform definitiei, nefiind realizata astfel.
Cum vede Uber Romania lucrurile? "Trebuie sa facem distinctia intre doua lucruri: activitatea platformei si activitatea pe care o intreprind soferii parteneri. Uber este o aplicatie, iar in Romania intermediaza servicii de ride-sharing oferite de soferii parteneri", explica Alexandra Corolea. De ce in aceste conditii soferii de Uber nu trebuie sa se autorizeze? "Fac o forma diferita de transport fata de cele existente".
Daca intr-o tara, Uber ar fi obligata sa functioneze ca serviciu de taxi, acest lucru "ucide modelul Uber si descurajeaza oamenii sa-si imparta masina pentru ca oamenii respectivi, daca voiau sa se faca soferi de taxi, puteau sa se faca. La Uber sunt oameni care decid sa isi imparta masina personala un anumit timp cu alte persoane".
O problema controversata tine de taxele platite de Uber si de soferi. Cei de la companie explica faptul ca 75% din valoarea cursei ramane la soferul partener care colaboreaza cu Uber prin PFA sau SRL si plateste taxe la stat. Uber retine un sfert din valoare, ce se intampla cu acei bani? "Este vorba de serviciul de intermediere. Noi punem la dispozitie aceasta platforma tehnologica. Aici sunt doua lucruri: Uber are o entitate in Romania, o subsidiara inregistrata aici care plateste taxe aici si mai este o entitate din Olanda care detine aplicatia".
Datele de pe Ministerul Finantelor arata ca Uber System Romania, care la final de 2015 avea trei angajati, a avut in acel an o cifra de afaceri de 1,52 milioane lei si 55.000 lei profit.
Aceste servicii de transport din economia colaborativa au fost subiect de discutie in Parlamentul European la final de 2016, acesta adoptand o rezolutie gandita sa sprijine dezvoltarea acestor servicii de transport.
Platformele colaborative de transport pot fi o solutie extrem de buna in cele mai aglomerate orase unde transportul public nu mai face fata si numarul de masini este extrem de mare.
Parlamentul European face referire si la un raport al CE din primavara lui 2016 care spunea ca interdictiile la adresa acestor aplicatii ar trebui sa fie o solutie de ultima instanta si ca prestatorii acestor servicii nu ar trebui sa fie obligati sa obtina autorizatii si licente decat in anumite cazuri.
PE spune ca serviciile de transport din economia colaborativa trebuie incuarajate si fiindca promoveaza antreprenoriatul si aceste platforme online pot face rapid o legatura intre cerere si oferta, creand si locuri de munca.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Dar de ce sa folosim noi creativ tehnologia secolului XXI, ca ar fi impotriva Firii, nu? :))
Faptul ca clientii sunt nemultumiti de serviciile de taxi de azi in Romania este un lucru, dar faptul ca i se dau atribute nemeritate Uber este alt lucru !
Totusi prin UBER 25% din bani se pierd in SUA !
Ceea ce este enorm de mult !
chiar si pentru un app asa bun ca UBER.
Daca aveau undeva la 5-7% (cam atat costa administrarea unei afaceri) si daca nu sunt aruncati acolo 55.000 lei profit la ditamai Uber Romania, parca alta era ideea...
dar asa, foarte bine ca statul roman protejeaza taximetristii si ca Uber plange de profitul si banii lor !
Sa nu uitam ca soferii UBER nu o duc prea bine, datorita LIPSEI concurentei, din ce pare, nu ??
Adica ei soferii trebuie sa plateasca toate taxele, UBER este doar cu aplicatia si incasat profitu GROS !
Nu mi se pare normal, dar ma rog, fiecare cu viata lui si decizia lui.
Dacă na-r plăti nici o firmă taxe, aș vrea să știu în ce junglă am locui cu toții.
ce nu plateste uber e liceenta de taxi
dar nu conteaza tu tipi, esti vocal, te faci auzit. si mai si votezi. si apoi te miri de ce tot ce e bun dispare din tara asta.
Dar se pierd banii din spagile pe care taximetria le genereaza si asta-i adevaratul motiv pentru care vor sa inchida Uber: NU PRODUCE SPAGI.
Majoritatea taxiurilor nu ar trece nici cea mai banala inspectie vizuala, daramite o inspectie tehnica facuta pe bune. Insa ei, taximetristii, spun ca ei trebuie sa faca inspectia tehnica odata la 6 luni, iar Uber la doi ani. Insa inspectia lor este masluita pentru ca ei dau spaga.
Parerea mea este ca statul trebuie sa recunoasca ca Uber nu este taxi, si sa reglementeze acest model nou de business-ride sharing-, nu sa-l interzica de la inceput asimilandu-l cu taximetria, caleasca sau lectica.
Adevarul e ca Uber nu vrea case de marcat si nu vrea fiscalizare.
Omule, in lege spune clar ca magazinele online(deci cele care folosesc platile cu cardul online) nu trebuie sa aiba casa de marcat si UBER e in aceeasi situatie. Si asta fiindca "fiscalizarea" aia de care vorbesti se realizeaza prin sistemul informatic si ca in banca nu poate exista o suma de bani nejustificata. Uber e de vreo 100 de ori mai fiscalizat decat orice taximetrist.
Sustii ca firmele vor pune statul sa le caute prin banci. Te-ai gandit ca pentru ANAF e muuult mai usor sa ia la puricat un cont bancar decat sa il caute pe comerciant prin sertare si saltele?
Casele de marcat sunt necesare pentru a introduce in legalitate micii comercianti care lucrau 90% la negru.
Si apropo de controlul statului, ce ti se pare mai usor, sa lingi sute de metri de rola martor in cautarea unei tranzactii sau sa cauti intr-un listing de tranzactii?
Ba da, este o taximetrie mai buna, mai eficienta, mai amabila cu clientul. Asa ca platiti taxele de taximetrie si totul este in regula.
Grobianismul si lipsa de profesionalism a taximetristilor din majoritatea localitatilor din Romania se datoreaza ce-i drept reglementarii proaste. Limitand numarul de licente de taximetrie pe localitate prin lege, respectivele licente au devenit obiect de specula. Evident ca cei mai rapaci soferi, potential certati cu legea, obtin licentele.
Pe de alta parte insa legea romana cere de la cei ce efectueaza transport de persoane ceva mai mult decat de la soferii care isi conduc doar masina proprie: examinare medicala mai frecventa, examen periodic de asemenea frecvent din legislatie si din prevederi specifice pentru transportul de persoane, anumite cerinte tehnice fata de masina (vechime maxima 5 ani, patru usi etc.), obligatia unei asigurari specifice pentru calatori si bagajele acestora etc. Astea sunt prevederile la care Uber fenteaza. De acolo si vine concurenta neloiala - toate cerintele astea suplimentare, care de altfel sunt cu sens, se traduc in costuri, costuri pe care soferii Uber nu le au.
Grobianismul si lipsa de profesionalism a taximetristilor din majoritatea localitatilor din Romania se datoreaza ce-i drept reglementarii proaste. Limitand numarul de licente de taximetrie pe localitate prin lege, respectivele licente au devenit obiect de specula. Evident ca cei mai rapaci soferi, potential certati cu legea, obtin licentele.
Pe de alta parte insa legea romana cere de la cei ce efectueaza transport de persoane ceva mai mult decat de la soferii care isi conduc doar masina proprie: examinare medicala mai frecventa, examen periodic de asemenea frecvent din legislatie si din prevederi specifice pentru transportul de persoane, anumite cerinte tehnice fata de masina (vechime maxima 5 ani, patru usi etc.), obligatia unei asigurari specifice pentru calatori si bagajele acestora etc. Astea sunt prevederile la care Uber fenteaza. De acolo si vine concurenta neloiala - toate cerintele astea suplimentare, care de altfel sunt cu sens, se traduc in costuri, costuri pe care soferii Uber nu le au.
Peste tot in lume se fac autostrazi mai ieftine si mai repede decat in Romania, se fac piste de biciclete, de multe ori dedicate, se modernizeaza orasele, strazile....toata infrastructura, spitalele, scolile, sistemele de predare/invatare, etc. In Romania treburile "merg altfel" si romanii is preocupati de Trump, Brexit, familia sa nu care cumva sa fie Gay, etc. Intre timp, atentia fiind distrasa/deviata, psd isi face mendrele, cu brio. Si pt toate mizeriile provocate de acesti derbedei de vine is straini, care trebuie alungati din tara, reptilienii, masonii, alienii......and so on.
Sa puna mana Uber sa plateasca taxe si licente si asigurari de transport. Pana atunci face concurenta neloiala. Altfel si tigarile de contrabanda sint mai ieftine si au clienti.
Haideți să aflați cum e chestia cu ocazional,nu permanent...Șofer(Ș)...angajator(A).
Ș-Am citit anunțul,mai este valabil?
A-Da.
Ș-M-ar interesa la Uber,care sunt condițiile și ce mașină aveți?
A-Da la Uber,condițiile sunt următoarele:
1.Șoferul transportă clienți cît timp vrea,îmi predă săptămînal 500 lei,alimentează pe banii săi,asigură curățenia mașinii,tot pe banii săi.Eu angajatorul,asigur reparațiile,întreținerea mașinii
Ș-Contract de muncă,ce fel?
A.Contract de muncă la 2 ore,și șoferul va plăti suplimentar 150 lei,sau contract pe 4 ore și șoferul va plăti320 lei.
Ș-Spre deosebire de taximetrie,unde e bacșiș,acum dacă eu nu văd nimic de la client(în taximetrie cam așa ),cum îmi plătiți salariul?
A.Săptămînal,miercurea Uber îmi face mie plata pentru cursele efectuate,joi ne întîlnim și facem diferența dintre cîți bani mi-a dat Uber și cei 500 lei plan,și se plătește diferența direct șoferului.
Cum arată evaziunea fiscală din această discuție?Uite cam așa,șoferul poate lucra la negru;șoferul dacă are un mini contract de muncă,nu primește real salariu,angajatorul cere bonurile de la alimentarea cu carburant.pentru care el real nu a plătit nimic,dar face deduceri,băgîndu-le pe cheltuieli.
Confidențial,și în taximetria din București,Ilfov e cam la fel,și acolo mustesc ilegalitățile,oarecum asemănătoare...mîine merg să discut cu un angajator care se adresează unor clienți care pot plăti un tarif mai mare de 1,39 lei pe Km,să văd cum e pe acolo.
Sănătate.
Ieri am fost la un posibil angajator,mașină de 15000-18000E,6 zile pe săptămînă,program de 8-10 ore /zi,salariu 1400 lei,am refuzat,probabil tot atît aș cîștiga la Carrefour ca necalificat,cu program 5 zile/săptămînă,8 ore/zi...
Dar chestia cu borfaș,tot nu înțeleg de unde ai scos-o...
Și nick-ul <<asavreau>>ești naiv și orgolios.
tu dai un exemplu de mafie locala exact cum exista in industria taxi.
nimeni nu te pune sa iei parte la asa mizerie.
Uber nu se sdreseaza acestor escroci care paraziteaza industria de taxi.
Definiția Uber ,,ride-sharing"împărțirea cheltuielilor ocazionate de o deplasare a unei persoane,cu autoturismul de care dispune,din punctul A în punctul Z...
O întrebare de bun simț este dacă share-uiești cu o persoană,această persoană plătește Uber P lei,dar dacă faci acest lucru simultan cu 4 persoane,de ce se plătește aceiași sumă,uzura mașinii e mai mare.
O altă întrebare este cum să share-uiești tu,proprietar de autoturism,cheltuielile cu un terț,atît timp cît soferul se pliază pe traseul unde vrea să meargă clientul,și nu pasagerul se pliază dacă se poate pe traseul,anunțat în prealabil,unde șoferul preconizează să se ducă?!
Și de ce azi legea interzice să fie transportațe persoane la ia-mă nene,fără o plată obligatorie cerută de șofer,și impusă în prealabil,cum e la Uber,chiar dacă aceasta e o simplă pliere a solicitantului pe traseul utilizatorului de autoturism,și Uber,Fy nu sunt înterzise???
Iar faptul ca taximetristii sunt necivilizati e doar o placa promovata de uber. Eu n am avut niciodata probleme, dimpotriva. De fiecare data cursa cu taxiul decurge foarte bine. Faptul ca un taxi nu vrea sa vina e alegerea lui.. de parca uber-itsti sunt obligati sa vina.
Faptul ca Uber nu isi asuma serviciul ca fiind taximetrie mi se pare cea mai mare nesimtire. E atitudine tipica colonialista. Practic incearca sa ne ia de prosti, spunand ca de fapt ei presteaza servicii asa zise IT...e o minciuna.
Sa nu mai vorbim de metodele clasice ale gigantilor IT prin care se sustrag de la plata taxelor.
Bineinteles, statul trebuie sa ia masuri, astfel încât sa creeze cadrul legal (la fel pentru toata lumea) functionarii tuturor serviciilor de taximetrie...
Ciao.
Prima problema este la statul roman care nu reuseste sa reglementeze legislatia astfel incat toti cei implicati sa fie pe picior de egalitate.
A doua problema este ca Uber ascunde si fenteaza voit, prin neasumarea serviciului de taxi spunand ca este doar o aplicatie online, si ei "HABAR" nu au ca se face taximetri cu aplicatia lor.
Dar ei oare nu iau comision procentual din tariful cursei ???? Deci daca n-ar exista serviciul de taxi Uber nu ar incasa bani... and so on :)