Atacul cibernetic de amploare care a lovit simultan marti companii majore si structuri guvernamentale din Ucraina si Rusia, propagandu-se in restul lumii, a facut prima victima in Australia: o fabrica de ciocolata Cadbury a fost afectata de atac, a anuntat un oficial al companiei, citat de Reuters.

Productia fabricii Cadbury din Tasmania a incetat dupa ce sistemul informatic a cazut.

Dupa ce a lovit initial companii ucrainene si grupul petrolier rusesc Rosneft, atacul a afectat marti transportatorul maritim danez Maersk, gigantul britanic al publicitatii WPP si pe francezii de la Saint-Gobain, potrivit celor trei companii, care au afirmat ca sistemele lor informatice au fost protejate pentru a evita eventuale pierderi de date.

Virusul "se raspandeste in intreaga lume, un mare numar de tari este afectat", a avertizat pe Twitter Costin Raiu, cercetator la Kaspersky.

Valul masiv de atacuri cibernetice declansat in urma cu o zi aminteste de modul de operare al virusului WannaCry din luna mai, care a lovit marti simultan companii majore si structuri guvernamentale din Ucraina si Rusia, propagandu-se in restul lumii.