Uber Romania a anuntat un proiect pilot care permite celor care nu au incercat aplicatia pentru ca nu au un card, sau care sunt reticenti in legatura cu platile online, sa foloseasca initial serviciul achitand contravaloarea cursei in numerar. Dupa aceasta prima calatorie utilizatorii vor primi notificari si vor fi incurajati sa isi faca un card pentru a folosi aplicatia in continuare. Uber va introduce in Romania posibilitatea de a da bacsis soferului, iar la anul ar putea fi lansate doua noi servicii: cel prin care mai multi utilizatori pot imparti o cursa si cel de livrari mancare. Uber este prezenta in patru orase din tara si nu sunt pentru moment planuri de a mari numarul.

Logo-ul UberFoto: Uber

In Romania sunt multe persoane care au instalat aplicatia Uber, insa nu au vrut sa-si ataseze si detaliile de card, asta insemnand ca nu pot folosi aplicatia. Acum, compania americana a lansat pe plan local un proiect-pilot care va dura doua luni si care se adreseaza celor care nu au un card, sau care sunt reticenti in legatura cu platile online, sa foloseasca initial serviciul achitand contravaloarea cursei in numerar

De la CASH la CARD este numele proiectului. Pentru a incuraja utilizatorii care folosesc numerar sa plateasca cu cardul, Uber a incheiat un parteneriat cu BCR pentru cardurile VISA, prin care utilizatorii care platesc cu numerar primesc cinci calatorii gratuite daca incarca in aplicatie un card BCR Visa, inclusiv un card prepaid.

Nicoleta Schroeder, director general Uber Romania, a spus pentru HotNews.ro ca proiectul va fi continuat si dupa 15 noiembrie daca se dovedeste ca va avea succes. In plus, in viitor ar putea fi incheiate parteneriate si cu alte banci.

Cum functioneaza proeictul pilot

1. Toti utilizatorii din cadrul acestui proiect pilot vor avea optiunea de a plati cu numerar sau card. Pentru ceilalti, cardul ramane singura optiune de plata

2. Pentru a plati cu cash, utilizatorul va selecta optiunea ￯Numerar￯ atunci cand solicita o cursa. Plata pentru o cursa poate fi facuta fie integral cash, fie integral cu cardul.

3. Soferul partener va veni la punctul de intalnire cu utilizatorul si va urma traseul ca de obicei.

4. La sfarsitul calatoriei, in aplicatia partenerului va aparea un ecran verde (CASH) care il va notifica pe acesta ca pasagerul va plati tariful calatoriei in numerar.

5. Utilizatorul va plati soferul in numerar, iar soferul ii va da rest, daca este cazul.

6. Dupa prima calatorie cu numerar, utilizatorii vor primi pe e-mail si in aplicatie notificari pentru a incarca un card. Daca vor incarca un card VISA emis de BCR (prepaid, debit sau card) pana pe 15 noiembrie, vor primi automat cinci calatorii gratuite disponibile. Promotia se aplica tuturor celor ce incearca Uber intr-o prima faza folosind cash, dupa care introduc in aplicatie un card BCR Visa prepaid, debit sau credit.

Compania spune ca optiunea de a plati si cu numerar pentru curse exista in peste 45 de tari din toata lumea, inclusiv UE. In Franta, 14% din utilizatori isi adauga un card in aplicatie dupa a 5-a cursa, in UK, 23% dintre utilizatori isi adauga un card in aplicatie dupa a 5-a cursa, in timp ce in Germania (Berlin), 75% din utilizatori isi adauga un card in aplicatie dupa a 5-a cursa.

Ce planuri are Uber pe plan local in urmatoarele luni

Uber activeaza acum in patru orase: Bucuresti, Cluj, Brasov si Timisoara, iar numarul celor care au folosit cel putin o data aplicatia trece de 400.000. Cei mai multi soferi, dar si parteneri, sunt in Bucuresti unde sunt si cei mai mici timpi de asteptare.

Nu sunt planuri de adaugare a vreunui nou oras, insa pe plan local ar putea fi introduse pana la final de an noi modalitati de plata (de exemplu prin SMS( dar si modalitati de a da bacsis soferului. Chestiunea bacsisului a fost intens dezbatuta in SUA unde au fost introduse optiuni. Si in Romania sunt planuri pentru a introduce pana la final de an posbilitatea de a da bacsis, fie cash, fie prin card. Bacsisul este optional si rar este oferit de catre userii Uber, insa unii utilizatori foarte multumiti doresc sa il dea.

In 2018 sunt planuri pentru lansarea a doua servicii:

UberPool prin care aplicatia conecteaza pasageri care merg in directii apropiate, tarifele fiind mai mici pentru fiecare dintre pasageri.

UberEats, serviciul de livrari de mancare care la inceput de an s-a lansat in Varsovia.