​Aproximativ 375 de milione de oameni vor trebui sa se recalifice pana in 2030, fiindca altfel si-ar putea pierde locul de munca din cauza automatizarii si a robotilor, arata un studiu al ccompaniei de consultanta McKinsey. Oamenii trebuie sa invete in tot decursul vietii sa faca lucruri noi, fiindca devine de domeniul trecutului modelul in care primii 20 de ani sunt petrecuti in scoala si urmatorii 40-50 sunt petrecuti lucrand in acelasi domeniu, spune unul dintre autorii raportului, citat de CNN.

Roboti industrialiFoto: Kuka

Ce locuri de munca sunt in cel mai mare pericol? Mai ales mediile predictive cu indeletniciri ce implica efort fizic, cum ar fi operatorii din fabrici sau lucratorii din fast-food. In pericol sunt si locurile de munca legate de colectarea datelor si procesarea lor.

Sunt insa si domenii unde riscul este mult mai mic, cum ar fi cele care implica managementul, interactiunile cu oamenii si meseriile unde doar oameni cu experienta pot face treaba buna. Cateva exemple: instalatori, gradinari, ingrijirea copiilor si a celor in varsta.

Cei de la McKinsey insista pe faptul ca angajatii trebuie sa invete diverse meserii pe parcursul vietii si trebuie sa fie oricand gata sa se recalifice daca este nevoie, fiindca nu mai merge modelul consacrat in care 20 de ani din viata esti la scoala si apoi alti 40-50 de ani ii petreci in acelasi domeniu de activitate.

Autorii studiului spun ca am putea asista la o tranzitie masiva la un nivel nemaivazut de pe la 1900 incoace cand muncitorii au migrat de la ferme catre fabrici. Insa autoritatile trebuie, de aceasta data, sa se implice in investitiile legate de recalificare intr-un efort financiar de amploare pe care autorii studiului il compara cu cel facut de americani cu planul Marshall de dupa al Doilea Razboi Mondial.

In cel mai rau caz 800 de milioane de oameni ar putea fi afectati de aparitia robotilor si de cresterea nivelului de automatizare, dar vestea buna este ca lucrurile nu se vor petrece brusc si oamenii vor avea timp sa se reorienteze. Efectele se vor vedea atat in tarile foarte dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.