Una dintre figurile istorice ale Silicon Valley, Eric Schmidt, presedintele consiliului de administratie al Alphabet, firma-mama a Google, renunta in ianuarie la functiile de conducere pe care le detine pentru a se consacra altor proiecte, in special filantropice, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Schmidt, 62 de ani, multi-miliardar si unul dintre primii sefi ai Google la inceputul anilor 2000, nu paraseste insa cu totul grupul, urmand sa activeze drept "consilier tehnic pentru stiinta si tehnologie" si ramane membru in consiliul de administratie, a adaugat grupul, care va desemna un nou presedinte.

Directorii Alphabet si Google "cred ca a venit timpul ca Alphabet sa evolueze spre aceasta tranzitie", a declarat Eric Schmidt, citat in comunicat.

"In ultimii ani am consacrat mult timp subiectelor stiintifice si tehnologice si filantropiei si intentionze sa le consacru si mai mult timp", a adaugat acesta.

"Din 2001, Eric ne-a adus experienta lumii intreprinderii si expertiza sa in calitate de inginer (informatic), precum si viziunea sa clara a viitorului tehnologiei", a spus la randul sau directorul general al Alphabet, Larry Page, care a co-fondat Google cu Sergey Brin in 1998.

In 2015, a fost infiintat holdingul Alphabet care are in subordine Google si alte filiale, consacrate sanatatii (Verily), masinilor autonome (Waymo), sau inteligentei artificiale (DeepMind).

Nascut in 1955, Eric Schmidt, de formatie inginer IT, a studiat la universitatile americane Princeton si Berkeley.

Cu ochelari rotunzi si par grizonant, Eric Schmidt a fost recrutat in 2001 de tinerii co-fondatori ai Google, care cautau un om cu experienta pentru conducerea companiei.

Apropiat al lui Obama

Acesta va ramane director general (CEO) pana in 2011 inainte de a deveni presedintele consiliului de administratie, un titlu conservat apoi la restructurarea grupului, care a dat nastere la Alphabet. Eric Schmidt a mai lucrat in companii IT precum Novell sau Sun Microsystems.

O alegere excelenta in conditiile in care Alphabet, unde Google este piatra unghiulara, a devenit un mastodont mondial ale carui venituri provin in special din publicitate. Are una dintre cele mai mari capitalizari bursiere - peste 740 miliarde de dolari.

Doar in trimestrul III, Alphabet a avut un profit in crestere cu 32,4% pana la 6,7 miliarde de dolari la o cifra de afaceri de 27,8 miliarde.

Forta Google, care domneste asupra motoarelor de cautare si capteaza, impreuna cu Facebook, o mare parte din veniturile din publicitatea online, ii atrage insa regulat acuzatii de abuz de putere dominanta. Vara trecuta, grupul a primit o amenda de 2,42 miliarde de euro din partea Comisiei Europene.

Anii sub conducerea lui Schmidt au fost marcati si de anchete ale justitiei americane, care a acuzat grupul, dar si Apple, Intel si Adobe, ca s-au inteles pentru a nu-si recruta angajatii de la unii la altii. In dosar au fost acuzat seful Apple Steve Jobs (decedat in 2011) si Eric Schmidt, o ancheta incheiata printr-un acord amiabil, in 2015, in schimbul unei sume de peste 400 de milioane de dolari.

Ca multi alti miliardari americani, Eric Schmidt a creat impreuna cu sotia sa Schmidt Family Foundation, in 2006, o organizatie caritabila dedicata proiectelor pentru protectia mediului si situata in Palo Alto, in California, in plin Silicon Valley.

Potrivit revistei Forbes, averea personala a lui Schmidt este evaluata la circa 14 miliarde de dolari.

Politic, Eric Schmidt este un apropiat al partidului democrat, in special al fostului presedinte Barack Obama. A participat chiar "in nume personal" la campania sa, victorioasa, in 2008.