Presiunile asupra Facebook cresc în Europa din cauza scandalului Cambridge Analytica, compania americană fiind somată să dea explicații despre datele europenilor care au ajuns la dezvoltatori și despre ce poate face compania pentru ca situațiile grave să nu se mai repete. În plus, tot mai multe voci spun că Facebook trebuie să se supună unor reguli clare. Facebook a pierdut 100 de miliarde capitalizare de piață în cele 10 zile de când a izbucnit scandalul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Au fost afectate și date ale cetățenilor UE de recentul scandal?, întreabă Vera Jourova, comisarul UE pentru Justitie, într-o scrisoare trimisă către Sheryl Sandberg, director operațional la Facebook.

”Dacă răspunsul este afirmativ, cum aveți de gând să infomați autoritățile și utilizatorii despre acest lucru?, a mai întrebat comisarul european care se arată dezamăgită de modul cum Facebook a răspuns până acum, adăugând că încrederea în Facebook s-a diminuat.

Jurova o mai întreabă pe Sandberg ce va face Facebook ca astfel de situații să nu se mai repete și dacă este de părere că platforme precum Facebook trebuie să se supună unor reguli mai stricte ”precum cele care există pentru media tradiționale”

Un reprezentant al Facebook a spus că gigantul american este hotărât să protejeze în continuare datele utilizatorilor și că va oferi răspunsurile cerute de Comisia Europeană.

Și ministrul justiției din Germania a spus că lucrurile nu mai pot continua așa, iar Facebook trebuie să se supună unor reguli mai stricte și trebuie să fie mai transparentă cu utilizatorii. Katarina Barley spune că trebuie pedepsite sever și rapid în viitor încălcările legate de datele utilizatorilor.

Barley a mai spus că Facebook trebuie să explice într-un limbaj concis ce face cu datele utilizatorilor și să dea utilizatorilor posibilitatea de a decide ce poate Facebook să facă cu datele..

Sursa: Reuters