Prioritizarea accidentelor și urgențelor, precum și diagnosticarea cancerului prin Tomografie Computerizată ar putea fi realizate de către Inteligența Artificială la University College London Hospital, după ce spitalul a dezvăluit că vrea ca anumite sarcini îndeplinite în mod tradițional de către doctori și asistente să fie preluate de către AI, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parteneriatul de trei ani dintre University College London Hospitals (UCLH) și Institutul Alan Turing țintește să aducă beneficiile revoluției din domeniul AI în Serviciul Național de Sănătate la o scară fără precedent.

Profesorul Bryan Williams, director de cercetare la University College London Hospital NHS Foundation Trust, a declarat că mișcarea ar putea avea un impact major asupra rezultatelor pacientului.

"Va modifica radical datele jocului", a spus el. "Pe NHS, nu suntem nicăieri destul de sofisticați. Încă mai trimitem scrisori, ceea ce este extraordinar".

În centrul parteneriatului, în care UCLH investește o sumă "substanțială", dar nu se știe exact cât, este convingerea că învățarea automată poate oferi noi modalități de diagnosticare a bolii, identificarea persoanelor expuse riscului de îmbolnăvire și direcționarea resurselor. Teoretic, medicii și asistenții ar putea fi răspunzători în secții, așa cum șoferii Uber merg spre locațiile cu cea mai mare cerere în anumite momente ale zilei. Dar această mișcare va provoca, de asemenea, preocupări legate de viața privată, securitatea cibernetică și schimbarea rolurilor profesioniștilor din domeniul sănătății.

Primul proiect se va axa pe îmbunătățirea departamentului de accidente și urgențe, pentru că multe spitale eșuează în atinge timpii de așteptare stabilite de guvern.

Directorul executiv al UCLH, profesorul Marcel Levi, a spus că uneori timpul de așteptare la urgențe este de patru ore, ceea ce nu reflectă agajamentul personalului spitalului.

”Este un indicator al faptului că și alte lucruri din întregul lanț privind fluxul de pacienților din spital sunt greșite”, a spus acesta.

În martie, doar 76,4% dintre pacienții care au avut nevoie de îngrijiri urgente au fost consultați și tratați în mai puțin de patru ore în departamentele A & E spitalelor din Anglia - cea mai mică proporție de la începutul înregistrărilor în 2010.

Inteligența artificială ar putea indica, pornind de la învățarea algoritmilor, de exemplu, dacă există riscul unei probleme severe, precum o infecție sistemică sau perforația intestinală, la un pacient cu durere abdominală și astfel ar putea preveni ca starea pacienților să devină critică.