​Apple și-a revizuit în scădere estimările de vânzări pentru ultimul trimestru din 2018 din cauza scăderii pieței chineze, fiind prima oară când compania face astfel de modificări în ultimii 15 ani. Mai multe surse au spus în ultimele luni din 2018 că vânzările iPhone în China sunt slabe, iar anunțul Apple confirmă acest lucru. Bursa a reacționat și ea, iar Apple a pierdut 55 miliarde dolari din capitalizarea de piață.

Magazin AppleFoto: Apple

Apple anunțase că estimează vânzări cuprinse între 89 și 91 miliarde dolari pentru trimestrul octombrie - decembrie, dar acum, situația din China o face să își revizuiască în scădere prognoza, până la 84 miliarde dolari. China este importantă, 20% dintre vânzările totale fiind generate acolo.

"Vânzările Apple pe piaţa chineză nu merg bine de câteva trimestre, parţial din cauza preţului lor ridicat, de peste 1.000 de dolari. Acest preţ este de aproape trei ori mai mare decât în cazul telefoanelor produse de alte companii", a apreciat Kiranjeet Kaur, analist la compania de cercetare de piaţă IDC.

Piaţa chineză a telefoanelor mobile inteligente a scăzut semnificativ în 2018, cele mai afectate companii fiind Apple şi rivala sud-coreeană Samsung Electronics Co Ltd, deşi unii producători chinezi au raportat creşteri ale vânzărilor.

Apple a atins în octombrie capitalizarea record de peste 1.000 de miliarde de dolari, însă de atunci acțiunile scad și compania a pierdut peste 300 miliarde dolari. Acțiunile Apple au scăzut cu 8%.

Surse: CNN, Wall Street Journal