​Telefoane pliabile scumpe, promisiuni despre tehnologia 5G, smartphone-uri cu tot mai multe camere și diverse concepte ciudate, precum micul telefon gândit să te scape de dependența față de ”marele telefon”. Cam acestea sunt câteva dintre tendințele de la târgul Mobile World Congress care se ține în Barcelona, un oraș în care tot mai mulți localnici s-au săturat de numărul uriaș de turiști. Mai jos puteți vedea cele mai interesante lansări și câteva clipuri cu gadget-uri inedite.

Telefon pliabilFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Metroul din Barcelona

Acum un deceniu, când smartphone-urile erau încă la început, cel mai cunoscut târg european de tehnologie era CEBIT de la Hanovra, dar creșterea pieței smartphone-urilor și aplicațiilor a schimbat lucrurile, iar Mobile World Congress (MWC) Barcelona a devenit evenimentul de referință.

Târgul se ține într-un oraș superb în care însă tot mai multe voci se ridică împotriva numărului uriaș de turiști. Localnicii au declarat război Airbnb și Uber, sunt supărați că viața e tot mai scumpă, chiriile sunt tot mai mari și bulevardele sunt pline de autobuze la aproape orice oră.

Intrarea la MWC

Dar Barcelona câștigă enorm de pe urma turismului și a făcut multe pentru a simplifica deplasarea prin oraș. De exemplu, în 2016 a deschis linia de metrou către aeroport și acum un an a deschis o altă linie. Acum sunt 121 km și 156 de stații și pe mai mult de un sfert din rețea trenurile circulă autonom, fără conductor.

Amănunt important: pentru a încuraja utilizarea transportului în comun, cei acreditați la MWC primesc și o cartelă pentru metrou, autobuze și tramvaie. În condițiile în care la ieșirea de la MWC coada la taxi poate fi și de peste 200 de oameni, cartelele sunt mai mult decât utile. Există însă și un risc, în mai mulți ani, inclusiv în 2019, au fost greve la metrou chiar în timpul MWC.

Concept 5G la standul OnePlus

Până în 2006 evenimentul de tehnologie s-a ținut la Cannes, iar din 2007 la Barcelona, marele pas fiind în 2013 când s-a schimbat amplasamentul în uriașul complex expozițional Fira de Barcelona Gran Via. Și acolo s-au tot făcut îmbunătățiri, spațiile expoziționale au fost extinse, s-au construit pasarele și s-a introdus și intrarea pe bază de recunoaștere facială.

Samsung S10 5G

La MWC sunt aproximativ 100.000 de participanți, iar anul acesta au expus 2.400 de companii.

Temele dominante la ediția din acest an au fost telefoanele flexibile și tehnologia 5G, ambele destul de departe de lansarea pe scară largă. Dacă telefoanele flexibile sunt aproape și de lansarea în țară, la câteva luni distanță, tehnologia 5G este mult mai departe, date fiind și actualele controverse legate de costul licențelor. Probabil că în 2021 vor fi lansate primele servicii comerciale, dar abonamentele nu au cum să fie ieftine.

Altfel, servicii 5G vor fi lansate în câteva piețe mari din America de Nord, Europa de Vest și Asia, iar la MWC Samsung a venit cu un telefon S10 5G cu ecran de 6,7 inci și LG a venit cu un model compatibil, iar Xiaomi a ”trâmbițat” modelul 5G de 600 de euro. În orice caz, demonstrații 5G și diverse tipuri de aparatură erau la zeci de stand-uri, dar tehnologia care promite viteze de 100 de ori mai mari decât 4G este încă destul de departe de România.

Galaxy Fold într-o virtină unde nu se vede prea clar

În titlul articolului puteți citi cuvântul ”frustrare”, iar acest lucru se leagă de faptul că cele două telefoane vedetă; Samsung Galaxy Fold și Huawei Mate X erau închise în vitrine de sticlă și nu le puteai privi decât de la un metru distanță și nici fotografiile nu erau clare din cauza pereților de sticlă. Au fost foarte puțini jurnaliști care s-au putut ”juca” cu Mate X, iar un articol despre cum se simte puteți citi pe The Verge. Cele două vor fi probabil prezentate în evenimente speciale în această primăvară, iar la MWC Samsung a promovat noile telefoane S10, iar Huawei a comunicat pe marca Honor și pe laptop-uri.

Huawei Mate X, tot în vitrină

Am putut ”butona” însă un telefon flexibil, modelul companiei Royole din Shenzen. Este încă în stadiul de concept și cei de la stand au spus că nu se poate conecta la internet. Se pliază în două, dar îți dă sentimentul unui telefon ieftin și incapabil să reziste la mii de plieri. Prețul va fi undeva pe la 1.320 - 1.450 de dolari, dar nu se știe când va fi lansat în Europa.

Ecranul nu este neted, terminalul pare nefinisat și întreaga experiență a fost destul de ciudată, mai ales că unele aplicații nu se deschid la o simplă apăsare. Este însă primul telefon de acest fel și multe pot fi îmbunătățite.

Ecran flexibil TCL

Mai interesante și mai flexibile erau ecranele companiei TCL, cu mai multe tipuri de pliere. TCL Corporation este o companie chineză cunoscută pentru televizoare, dar a expus la MWC tot în mici vitrine mai multe ecrane flexibile interesante, unele fiind îndoite și desfăcute încontinuu de mici mecanisme automate.

Compania spune că lucrează la mai multe tehnici de pliere și că este în căutarea unor tehnici de a face ecranele ultra-rezistente la împăturiri, dar în același timp și rezistente. O problemă a telefoanelor pliabile este că sunt groase și că unele modele nu vor încăpea în buzunar nici pliate.

Succesul telefoanelor pliabile depinde de multe lucruri: vor rezista la mii de închideri și deschideri, bateria va ține măcar de dimineață și până seara și linia de îmbinare nu va ajunge să se vadă în mod neplăcut când ecranul se va deschide? La aceste întrebări vom avea răspunsuri clare prin 2020.

Au fost o mulțime de alte lucruri mult mai palpabile la Mobile World: telefoanele Samsung Galaxy S10 în trei versiuni de ecran, telefonul Nokia 9 PureView cu cinci camere pe partea din spate, noua generație a gadget-ului Microsoft Hololens sau telefonul de la Energizer cu o baterie ”monstru” de 18.000 mAh, de cinci - șase ori peste capacitatea unui smartphone normal.

Huawei, companie criticată în câteva piețe mari pentru presupusele legături cu Beijingul, a avut o prezență puternică, un stand uriaș și bannere mari prin tot orașul. Compania și-a promovat puternic telefoanele, laptop-urile și marca de smartphone-uri Honor. Până și șnururile cu care participanții și-au pus ecusoanele la gât erau brand-uite cu numele companiei, încă o dovadă că grupul chinez a investit enorm în promovare.

HoloLens 2 și una dintre cozile pentru a-l testa

Cuvântul frustrare din titlu îl putem aplica și pentru Microsoft HoloLens, noua generație a gadget-ului de realitate augmentată fiind foarte lăudată de către cei care l-au testat. Nu am reușit pentru că erau cozi de peste 40 de oameni, ceva în stilul cozilor la ulei, zahăr și lapte din anii 80' pe la noi. Noul HoloLens costă 3.500 de dolari, are specificații superioare primei generații și este orientat către segmentul business.

Telefoane Sony

Sony a venit cu noi telefoane Xperia, Lenovo a adus laptop-uri și tablete, LG a adus un telefon cu două ecrane (V50), iar OnePlus a prezentat un telefon 5G inserat într-o cutie mare de plastic în spatele unui cub de sticlă. Șeful OnePlus a spus că probabil telefonul 5G va costa cu 200-300 de dolari mai mult decât echivalentele 4G.

Nokia Pure View, camerele

Și marca chineză Oppo a prezentat un concept 5G, dar și un prototip de smartphone cu zoom optic 10X, trei camere Sony și sub 7 mm grosime.

SEAT Minimo

Fiind vorba de Spania, marca națională auto SEAT a prezentat un mic concept urban numit Minimo, ceva în genul cunoscutului Twizy de la Renault. Mașinile au fost prezente la multe stand-uri, fie că este vorba de electrice de la Audi, mașini de raliu (la Vodafone) sau un camion la Mercedes.

Hala 3 găzduia cele mai cool gadget-uri, însă alte hale, în special 6 și 7, erau strict pentru business și diverse soluții de nișă. Spre deosebire de alți ani, aceste săli erau extrem de pline de lume, iar în hala 6 era și pavilionul românesc care arăta mult mai bine decât în 2016. Ca o dovadă a puterii unor țări emergente aveau standuri mari companii telecom precum Turkcell și Kazahtelecom.

La standul românesc

Mobile World nu a fost doar despre telefoane și rețele super-rapide 5G. ZTE a avut roboți la stand, Vodafone a expus și micul telefon Palm, de 3,3 inci, telefon prezentat ca fiind micuțul care te scapă de dependența față de marele telefon, iar alte companii au avut simulatoare de avioane, ringuri de dans, drone sau noi gadget-uri de realitate virtuală (spre exemplu HTC).

Roboți la standul ZTE