Cunoscută ca fiind "primul artist ultra-realist din lume", robotul Ai-Da va deschide porțile primei sale expoziții pentru care a realizat o serie de desene, picturi, sculpturi și materiale video, scrie Reuters.

Ai-DaFoto: YouTube

Numită după matematicianul și IT-istul britanic, Ada Lovelace, Ai-Da folosește un creion sau stilou pentru schițe, dar planul este ca Ai-Da să reușească să picteze și să lucreze în ceramică. Ai-Da este un robot mecanic, nu are gânduri sau sentimente dar anunță o perioadă în care biotehnologia trans-umană ar fi posibilă. Ea poartă o bluză albă și părul desprins, și arată ca orice artist care lucrează, dar beep-ul de la brațul ei robotic o dă de gol.

O echipă de ingineri din Leeds a realizat brațul robotic folosit de Ai-Da, care folosește un număr de etape și algoritmi AI, calculând o cale virtuală pe baza lucrurilor pe care le vede cu ochiul bionic și interpretând coordonatele care, în final, dau naștere unei opere de artă.

Lucrările care vor fi expuse la Oxford începând cu 12 iulie au fost realizate cu ajutorul ochiului său bionic și a creionului atașat de brațului robotic.