Amazon a fost acuzată că angajați ai săi din România și India se uită la filmulețe realizate în casele oamenilor de camerele de monitorizare Cloud Cam care se vând în SUA. Clipuri realizate de aceste camere au ajuns fără acordul user-ilor la angajați ai Amazon care se uită la ele pentru a ”antrena” soft-urile de inteligență artificială, astfel încât camerele să funcționeze mai bine, scrie Bloomberg. Amazon spune că toate frânturile video care ajung la angajații săi sunt ,fie trimise de testeri, fie de useri care aleg să le trimită pentru că au avut probleme cu produsul și le vor rezolvate.

Amazon Cloud CamFoto: Amazon

Cinci surse citate de Bloomberg spun că angajați ai companiei din România și India se uită la mici filmulețe trimise de aceste camere și îmbunătățesc apoi algoritmii, pentru ca aceste camere să facă mai bine diferența între o amenințare falsă (o pisică sărind pe canapea) și una adevărată (când cineva chiar încearcă să intre în casă).

Soft-urile de inteligență artificială ne permit să dăm telefonului sau altor gadget-uri comenzi vocale complexe, dar mai este mult de lucru și clar că este nevoie și de ajutor uman pentru ca soft-urile să funcționeze mult mai bine. De exemplu, la Cloud Cam au fost cazuri în care a dat alarma și când vântul a zburătăcit foi aflate într-o cameră în care geamul era deschis.

În aprilie, tot Bloomberg relata că angajați ai companiei transcriu și adnotează comenzi vocale date de useri asistentului Alexa, tot pentru a-l îmbunătăți. Și în acel caz era menționată România. Unii angajați ascultau și adnotau 150 de clipuri audio pe zi, clipuri de 20-30 de secunde.

Camerele Cloud Cam au fost lansate în SUA în 2017, costă 120 de dolari și abonamentul lunar este între 7 și 20 de dolari, în funcție de serviciile oferite.

Cei de la Amazon au spus pentru Bloomberg că aceste clipuri care ajung la angajați, fie au fost trimise de testeri specializați, fie de useri care aleg să le trimită pentru că au avut probleme cu alarme false sau cu video-uri de calitate slabă. Amazon spune că utilizatorii au control total asupra conținutului și că doar ei văd propriile clipuri.

Bloomberg citează însă surse care spun că nu toate clipurile vizionate de angajați sunt trimise voluntar și că au ajuns la ei și clipuri în care se vedeau oameni în ipostaze intime. Sursele spun că astfel de clipuri sunt șterse pentru a nu ajunge în mod accidental să fie folosite pentru a îmbunătăți algoritmii.

Problema este că nicăieri în prospectul Cloud Cam nu se spune explicit că oamenii se ocupă de ”antrenarea” algoritmilor care ajută aceste camere să detecteze automat mișcare în casă.

Folosirea oamenilor pentru a ”antrena” soft-urile de inteligență artificială de pe produse electronice a devenit un aspect tot mai controversat din cauză că ar putea fi expuse informații personale despre utilizatori. Dezvăluirile despre angajații care ascultă comenzi date Alexa, dar și despre programe de același gen la Google și Apple au atras atenția autorităților din Europa și SUA și au dus la aparița multor voci care spun că cel mai bine este să cumpărăm astfel de gadget-uri.