Rusia va face la început de noiembrie noi teste pentru a vedea dacă noua rețea RuNet va funcționa și dacă țara s-ar putea descurca într-o situație extremă. Legea promulgată în aprilie prevede crearea unei infrastructuri care să permită asigurarea funcționării internetului rusesc în cazul imposibilității operatorilor ruși de a se conecta la servere internet străine. Proiectul a fost intens criticat peste hotare.

MoscovaFoto: Hotnews

Testele se vor face după 1 noiembrie pentru a se vedea dacă rețeaua este stabilă și sigură. Astfel de teste se vor face de acum înainte cel puțin o dată pe an.

Anunțul arată, spun analiști occidentali, că Rusia este serioasă în construirea acestui proiect de care mulți au râs la început. În plus, autoritățile consideră ca fiind o vulnerabilitate dependența atâtor servicii de tehnologia și de aplicațiile de import, mai ales din SUA:

Rețeaua RuNet nu este gândită să îmbunătățească în vreun fel experiența utilizatorilor, ci este strict un instrument de control pentru ca dependența tehnologică de țări străine să scadă cât mai mult.

Furnizorii ruși de acces la internet vor trebui să asigure funcționarea de "modalități tehnice" care să permită un "control centralizat al traficului" pentru a putea contracara eventuale amenințări.

Autoritățile rusești nu au încetat în ultimii ani să accentueze controlul asupra rețelei naționale de internet, blocând conținut și site-uri ale opoziției, precum și servicii care au refuzat să coopereze cu ele, precum platforma video Dailymotion, rețeaua socială LinkedIn și mesageria Telegram.

La începutul lui martie, mii de persoane au manifestat în Rusia împotriva acestui proiect de lege pe care îl acuzau de cenzură și tentativă de izolare a țării de restul lumii.

Sursa: Defense One