​Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a calificat drept inacceptabile amenințările SUA cu sancțiuni în urma taxei GAFA pentru companiile de internet și a adăugat că UE ar putea da o replică în forță. Reamintim că administraţia Trump ameninţa să impună taxe vamale suplimentare, ajungând până la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca răspuns la taxa GAFA.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Simplul fapt că acest proiect s-ar putea aplica în 30 de zile, cu noi sancțiuni contra Franței, reprezintă un lucu inacceptabil. Nu este comportamentul pe care-l așteptăm de la SUA, unul dintre principalii noștri aliați și nici ce așteaptă Europa în general”, spune ministrul Bruno Le Maire.

Taxa GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple) aduce prejudicii firmelor americane și este profund discriminatorie, a fost concluzia unei anchete aprofundate în SUA. Printre produsele afectate s-ar putea afla șampania și brânzeturile.

Franța a spus de mai multe ori că marile companii de tehnologie trebuie să plătească taxe în funcție de locul unde au activități, nu de cele unde își au sediul. Franța a aprobat în iulie taxa care se aplică pentru companiile digitale cu business anual mai mare de 750 milioane euro, din care cel puțin 25 milioane euro în Franța.

Taxa GAFA are un cuantum de 3% din vânzările anumitor servicii digitale pe care marile companii le desfășoară în Franța. Aproximativ 30 de companii trebuie să plătească taxa și veniturile estimate din ea sunt de 400 milioane euro pentru 2019 (an pentru care taxa va trebui plătită retroactiv).