CERT-RO semnalează apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România - Visa, MasterCard, American Express și altele. Paginile de phishing sunt găzduite pe subdomenii ale platformei gratuite Weebly, făcând în anumite cazuri mai complicată blocarea acestor site-uri la nivelul rețelei organizaționale.

Cateva sfaturi pentru cei care lucreaza de acasaFoto: CERT-RO

Paginile de phishing induc în eroare vizitatorii, prin transmiterea de notificări false despre posibilitatea dezactivării cardului deținut în 24 de ore, dacă potențiala victimă nu furnizează o serie de date personale și financiare, printre care numărul cardului de credit, data de expirare, codul CVV, precum și adresa de e-mail.

Echipa CERT-RO recomandă să fiți răbdători și atenți, în special în această perioadă marcată de o activitate online intensă de la distanță, fie pentru job, fie pentru relaxare sau cumpărături.

Cumpărăturile de pe internet sunt o recomandare și un real beneficiu pentru noi, într-o perioadă marcată de izolarea la domiciliu, dar în același timp trebuie să respectăm câteva sfaturi esențiale, pentru a nu deveni victima unei fraude:

- Actualizează permanent software-ul dispozitivului, inclusiv sistemul de operare;

- Fii extrem de atent dacă primești mesaje ”din partea băncii” sau a unei alte entități, prin care ți se solicită date sensibile (date despre cont, parole etc.);

- Citește cu atenție mesajele - compară adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare;

- Verifică eventuale greșeli de exprimare sau gramaticale;

- Nu răspunde la mesaje dubioase. Eventual, le poți retransmite băncii tale, scriind adresa sau poți verifica telefonic transmiterea unui astfel de mesaj;

- Nu deschide link-urile și nu descărca atașamentele din astfel de mesaje. Dacă ai dubii cu privire la o tranzacție, efectuează verificări suplimentare;

- Folosește site-uri românești, pe cât posibil - pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme;

- Verifică înainte să cumperi - recenziile site-ului/produsului;

- Folosește cardul de credit - ai mai multe șanse de a-ți recupera banii;

- Plătește folosind servicii de plăți sigure - ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te!

- Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet - evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi;

- Folosește un dispozitiv sigur, când plătești - fă-ți la timp actualizările de sistem și securitate;

- Atenție la reclame, ‘oferte miraculoase’, ‘afaceri-bombă’ - dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil este o păcăleală!

- O fereastră pop-up îți spune că ai câștigat un premiu fabulos? Mai gândește-te!

- Dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.