​Huawei România - 20 de ani​

Internetul 5G, proba practică sau cum poți să descarci un sezon întreg de pe Netflix în mai puțin de 5 minute​

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2020, 11:05 Economie | IT


Test viteze 5G Bucuresti cu Huawei P40 Pro
Foto: Hotnews
​De peste un an, trei dintre cei patru operatori din România au anunțat rețele 5G. Bine, deocamdată sunt mai mult niște puncte în care poți încerca noul tip de internet. Iar unul dintre operatori a spus în august că oferă chiar acoperire pentru tot Bucureștiul. Eu stau însă la periferia Capitalei, iar harta arăta că sunt acoperit. Așa că am făcut un mic test.

Când a fost anunțată acoperire 5G pentru tot Bucureștiul, în august 2020, vestea a fost cel puțin surprinzătoare, pentru că detaliile licitației încă nu erau finalizate. Nici în acest moment nu e clar cum va fi, dacă intrăm în 2021 cu un plan mai clar sau nu. În orice caz, am băgat un SIM de la unul din operatorii de telefonie într-un telefon Huawei P40 Pro și am încercat să văd ce pot face eu cu acest internet.

Cel mai des am nevoie de internet rapid când mă uit la filme și seriale, când descarc fișiere mai mari sau mai mici ori când fac backup telefonului. Așa că am ales OneDrive pentru test. Poate că n-a fost cea mai inspirată alegere, nefiind un serviciu remarcabil pentru viteza lui de upload, dar este cel pe care îl folosesc cel mai des. În cazul transferului de fișiere prin alte servicii, cum ar fi WeTransfer, e posibil să ajungi la viteze mai mari. Ține foarte mult de furnizor.

În orice caz, în comparație cu 4G pentru zona mea, viteza internetului e de două sau trei ori mai rapidă. Totodată, e de două ori mai rapid internetul pe 5G, la upload, decât conexiunea mea Wi-Fi. Așa că testul a început cu un backup de 50 de poze și un video în OneDrive.

Ce am căutat să aflu cu acest test și să știi și tu?Promisiunea 5G e că poți atinge viteze de peste 1 Gbps pe secundă. Această viteză se poate atinge însă în condiții optime dacă și numai dacă și serverul de pe care descarci datele are interfețe de Gbps per user, iar asta nu se verifică. În orice caz, ținta de internet gigabit prin rețele mobile poate fi atinsă, dar despre asta vom vorbi mai aplicat în momentul în care rețelele 5G vor fi cu adevărat dezvoltate în România.Scenariul în care eu am vrut să văd ce pot obține cu 5G a fost că aș avea nevoie să trimit cuiva câteva zeci de poze și câteva videouri (sau unul mare) și să mă asigur că ajung repede. La video am ales să-l filmez la rezoluție 4K, la 60 de cadre pe secundă, cu un pic peste 1 GB. Pozele sunt clasice, JPG, la rezoluția maximă a telefonului. Cele 50 pe care le-am inclus în pachet au aproape 181 MB.Pe 4G, încărcarea tuturor a durat aproape 7 minute și 28 de secunde. Ceea ce nu-i neapărat rău, dar cu siguranță se poate și mai bine. În cazul descărcării, din OneDrive am pornit un download pe același clip de 10 minute încărcat mai devreme. L-am avut în telefon în 5 minute și 42 de secunde.Când vine vorba de 5G, aceeași încărcare în cloud pe toate fișierele a durat aproape 7 minute. Așa că am trecut la descărcat: în 1 minut și 16 secunde aveam videoul în telefon. Același video care pe 4G a luat de aproape cinci ori mai mult.Sigur, aș putea trage concluzii și să spun că atunci când vine vorba de upload 5G nu se descurcă bine. Dar nu e cazul. După cum o demonstrează testul de viteze, se descurcă pe upload la fel de bine ca pe download, dar serviciul pe care îl folosești e foarte important. Însă, dacă vorbim de download, lucrurile se schimbă considerabil. După cum vezi din acest test, să descarci un întreg sezon de pe Netflix ți-ar lua mai puțin de cinci minute și asta fără să cauți Wi-Fi.

„În România, toți cei trei jucători care au lansat servicii comerciale de 5G sunt parteneri Huawei, iar serviciile au la bază rețeaua de acces wireless a Huawei. Cu Huawei, cei trei au reușit să aducă serviciul de 5G în benzile de frecvență actuale, fără să fie nevoie să cumpere în plus spectru nou. La fel de important este și faptul că au putut „strecura” un serviciu superior de comunicare – în speță viteza crescută – în echipamentele deja existente. La toate cele de mai sus se adaugă maturitatea soluției Huawei, demonstrată în servicii comerciale înainte de 2018”, a declarat un specialist Huawei.

Ce mai trebuie să se întâmple acum e fix disponibilitatea rețelei. Am folosit un Huawei P40 Pro lăudabil pentru camerele foto și, implicit, asta te-ar putea face să-ți umpli rapid telefonul cu poze. Apoi să le salvezi undeva, eventual în cloud, și așa am ajuns la acest test.

În următorul an, mă aștept ca pe măsură ce rețelele 5G sunt dezvoltate să înlocuiască în anumite cazuri conexiunile wireless la internet. Sigur, cu niște abonamente noi. Dacă vrei să scoți mai mult, atât din abonamentul 5G, cât și dintr-un telefon compatibil, încă ai performanțe mai bune în centru - Piața Victoriei, Universitate, Piața Unirii - unde vitezele se duc spre 300 sau 500 Mbps.

În prezent, prețul abonamentelor 5G e de sub 20 de euro (altfel spus, sub 100 de lei). În funcție de cât folosești internetul, și la ce anume, e o investiție ceva mai bună decât să stai pe un abonament 4G de 60 până la 80 de lei. Sigur, asta implică și un telefon nou, dar ce ziceam mai devreme e valabil atunci când deja ai unul compatibil. Altfel, deocamdată, investiția aceasta e mai degrabă la nivel de early adopting.

„5G va evolua de-a lungul timpului. Dacă astăzi este strâns legată de 4G (implementarea globală este Non Stand Alone sau NSA), având partea de semnalizare pe 4G, în scurt timp 5G va fi Stand Alone (SA) și toată puterea sa de comunicare va fi descătușată. În felul acesta, toate serviciile bazate pe latența scăzută și MTC (Machine Type Communication) vor putea fi folosite la capacitate maximă. Pentru utilizatorii tradiționali, acoperirea la nivel național va presupune o experiență crescută în zona serviciilor video și, de ce nu, servicii noi ca AR/VR”, ne-a mai spus specialistul Huawei.

Acest articol face parte dintr-un proiect editorial susținut de Huawei România. Compania Huawei nu a intervenit asupra conținutului articolului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11530 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Netflix in 2 minute (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:18)

  xolv [utilizator]

  e clar, am ajuns in epoca de aur
 • +23 (33 voturi)    
  Sa lasam povestile cu 5G (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:31)

  taro [utilizator]

  mai ales daca-i de la ​Huawei.

  In general internetul mobil e suficient de rapid pentru streaming Ultra-HD ca sa nu mai vorbim de full-HD. Internetul fix e printre primele din lume.

  Cand o sa trecem la 5G sper sa nu fie de la ​Huawei
 • +23 (31 voturi)    
  Asa, si?!? (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:42)

  achvp [utilizator]

  Este asta chiar o necesitate vitala?
  Pentru cei care se vor grabi sa sara cu minusurile:
  - nu sunt conspirationist, nici opozant al 5G-ului;
  - sunt consumator constant de Internet.
  Dar chiar asta-i marea utilitate a 5G-ului?
  Netflix-ul, la fel ca si celelalte platforme similare, functioneaza foarte OK in regim de streaming, si cu 4G.
  La ce foloseste cuiva sa descarce un sezon in 5 minute, cand durata de vizionare e tot aceeasi?
  • -4 (18 voturi)    
   5G for automation (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:26)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui achvp

   Daca celelalte tari adopta 5G, trebuie si noi ca sa ramanem competitivi in economia digitala si a automatizarii.

   5G e mai util pentru linile de productie si manufacture automatizate, IoT(Internet of things).

   Consumatorul de rand o sa extraga si el beneficile.
   • +8 (12 voturi)    
    Asta stiam (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:07)

    achvp [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    si aici sunt de acord.
    Dar acest "c" de stire nu despre asta vorbeste.
    Cu asa hal de exemple, ca cel din articol, sa nu ne miram de reactia hater-ilor anti-5G
    • +8 (12 voturi)    
     Da, adevarat graiti (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:43)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui achvp

     Beneficile in acest exemplu sunt inutile/nu se simt/exces de zel, iar articolul pare cumparat de Huawei.

     Oricum, toti operatorii de telefonie mobila vor oferi/ vor dori sa ofere 5G, precum si producatorii de telefoane pentru ca acesta va fi noul standard, doar ca sa tina pasul cu competitia. (capitalism)
   • +5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:05)

    [anonim] i-a raspuns lui moto33

    • -4 (8 voturi)    
     Eficienta (Vineri, 16 octombrie 2020, 17:06)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu ma opreste nimeni sa automatizez fara 5G, dar pot sa execut acelasi proces la scara mai mare.

     Este vorba de numarul de device-uri care pot fi conectate si pot comunica rapid si eficient fara latenta, precum si monotorizarea lor pentru mentenanta cat si a proceselor de productie.

     Mai este si alta perspectiva, masini electrice autonome cu capaiblitati 5G care pot comunica rapid cu cloud-ul, si isi pot recunoaste reciproc pozitia in trafic, precum si a altor masini. Aici conteaza foarte mult factorii latenta si acuratete.

     Am si cateva referinte:
     https://www.assemblymag.com/articles/95684-g-will-drive-tomorrows-connected-assembly-lines

     https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Industrial_Revolution
     • +6 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 21:41)

      [anonim] i-a raspuns lui moto33

      • -3 (5 voturi)    
       Uzina Ford (Vineri, 16 octombrie 2020, 23:33)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui

       Poate uzina Ford din Romania va avea nevoie de retea privata 5G in viitorul apropiat, precum cere Ford in Marea Britanie.

       Alt exemplu realist de SMART FACTORY pt Romania nu-mi vine in cap.
   • +1 (3 voturi)    
    Noi nu mai producem nici cuie. (Luni, 19 octombrie 2020, 9:44)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    5G ne lipseste noua?
  • +4 (4 voturi)    
   E util dintr-un singur pdv: (Duminică, 18 octombrie 2020, 20:11)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui achvp

   E dupa 4g si dupa el va urma altul, 6g sau 10g, dupa aia 100g. E ca la televizoare/monitoare, ecran mic desi il puteau face mare dinstart, urmat de mai mare si de si mai mare!
 • +8 (16 voturi)    
  dom baltaretuuu (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:15)

  Point [utilizator]

  cati yuani iei sa faci spagatul neuronal intre papica si inutilitate?
 • +16 (22 voturi)    
  asta e marele beneficiu 5G (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:24)

  Mary80 [utilizator]

  putem downloada in 10 secunde filme pe care nu ne ajung 10 ani sa le vizionam.
  • -3 (11 voturi)    
   5 Industrii care vor beneficia de 5G (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:03)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   https://ziuacomunicatiilor.ro/5-industrii-care-vor-beneficia-din-plin-de-revolutia-5g/
   • +11 (13 voturi)    
    Din nou, (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:10)

    achvp [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    in articol nu este vorba de utilitatea general a 5G-ului, despre care se poate discuta la nesfarsit, cu argumente pro si contra.
    Majoritatea comentariilor vizeaza exemplu ales in sustinerea demersului. Si nu ultimul rand, promovarea Huawei.
 • +9 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:03)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  Categoria Huawei (Vineri, 16 octombrie 2020, 17:40)

  BIM15 [utilizator]

  Propun crearea unei categorii separate Huawei, unde sa fie publicate toate aceste articole inutile.
 • +6 (6 voturi)    
  HaiHu Wei (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 8:53)

  J.C.Denton [utilizator]

  Mă mir că n-a zis că-n Taiwan n-o să fie niciodată 5G, sub actuala cârmuire...
 • +3 (3 voturi)    
  Cum se masoara valorile corecte (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 16:39)

  1919 [utilizator]

  Voi comenta doar asupra aspectului tehnic al articolului:
  Testele de viteza se fac cu netflix si Google Drive ceea ce este foarte nerelevant ca sa nu zic total neprofesional.

  In conditii ideale ar trebui folosit un target server cu o interfata 10 Gbps pentru ca vorbim de 5G care e teoretic capabil sa depaseasca 1 Gbps, de pe care sa descarcam/incarcam fisiere - sa zicem video doar pt ca sunt mari (si bineinteles sa nu existe compresie pe undeva pe traseu - destul de putin probabil. vezi Nota 1)

  Dar fiindca nu avem conditii ideale si incercam sa simulam un real life google drive si netflix sunt printre ultimele lucruri pe care vrei sa testezi vitezele de down/up fiindca deja alte mii/zeci de mii de oameni fac acelasi lucru si epuizarea resurselor va avea loc acolo mai intai si nu prin reteaua 5G.

  Deci ca sa fie cat mai aproape de realitate recomand cu tarie un serviciu de masurarea a vitezei al operatorului sau care folosesc servere ale operatorului. Exemple:
  Orange: http://www.speedtest.ro/
  Digi: https://www.digiromania.ro/asistenta/servicii-aplicatii/speedtest
  Vodafone: http://speed.vodafone.ro/
  Telekom: http://speedtest.telekom.ro/

  Toate aceste servere sunt legate direct in infrastructura operatorului si vei obtine viteze foarte reale peste 5G.

  Chiar si in ultima instanta https://www.speedtest.net/ va aduca rezultate mult mai apropiate de realitate decat Drive sau Netflix. Neflix face si caching masiv prin CDNurile cu care colaboreaza deci conteaza foarte mult si ce serial downloadezi etc.

  De asemenea nu inteleg ce vrea sa spuna autorul cu "Gbps per user", trebuie sa recunosc ca sunt putin sarcastic. Desi se vede tonul nespecialist in care a fost scris articolul, poate daca ar fi masurat corect valorile as fi trecut asta cu vederea.

  Sper sa fie de folos aceste explicatii.

  Nota 1: in cazul in care exista compresie undeva pe traseu trebuie stiut ca serverul de unde se descarca de ex va petrece mai mult in timp de procesare decat in download.

  - un expert IT


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by