Piata calculatoarelor personale (PC) din Romania, respectiv PC-urile de birou (desktop-uri), portabile (notebook-uri) si servere, a crescut puternic in ultimul trimestru al anului trecut, atat ca numar de unitati vandute cat si ca valoare, arata cele mai recente date IDC. Astfel, numarul de unitati livrate a crescut cu 70% iar valoarea pietei aproape s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Cea mai rapida crestere a inregistrat-o piata de notebook, unde numarul de unitati a urcat cu 160% fata de acelasi trimestru din 2006 si cu 133% fata de trimestrul trei al anului trecut.

Potrivit datelor IDC, in 2007 s-au vandut circa 930.000 de unitati, din care 66% desktop-uri, 33% notebook-uri si 1% servere. In ultimul trimestru al anului trecut, s-au vandut circa 370.000 de unitati, din care 230.000 desktop-uri si 140.000 notebook-uri. Numarul de notebook-uri livrate a atins 40% din valoarea totala a pietei PC din ultimul trimestru al anului trecut.

"Intreaga piata PC a crescut cu valori record in ultimul trimestru al lui 2007, insa segmentul notebook a evoluat dincolo de orice asteptari, inregistrand o crestere exploziva in Q4 2007. Desi pe parcursul primelor noua luni ale anului vanzarile de notebook s-au incadrat rezonabil in limitele estimate, vanzarile din Q4 2007 aproape au egalat suma unitatilor livrate in primele trei trimestre", a declarat Calin Mirea, Research Analyst, IDC Romania.

Cresteri considerabile au inregistrat si vanzarile desktop, influentate de o serie de proiecte din sectorul privat si din sectorul public care s-au concretizat in ultimul trimestru al anului trecut. Proiectele finalizate, asociate cu o cerere mare din segmentele home user si IMM au rezultat intr-o crestere a pietei peste asteptari si in cazul pietei desktop. Numarul de unitati livrate s-a majorat cu 39,1% iar valoarea cu 66,2%. In continuare, desktop-urile raman cele mai vandute, cu o cota de 60,7% din piata totala.

Analistul IDC sustine ca pe masura ce notebook-urile entry-level se vor apropia rapid de pretul unui sistem desktop cu monitor, tot mai multi cumparatori vor opta pentru mobilitate.

Dupa numarul de unitati livrate in ultimul trimestru al anului trecut, primii trei vendori clasati au fost Flamingo Computers, Dell si HP, avand o cota cumulata de aproximativ 33% din totalul pietei.