Samsung România va lansa în primăvară televizoarele cu noua tehnologie microLED. Vor fi printre cele mai scumpe TV-uri de până acum
Samsung a prezentat la început de an pentru prima dată tehnologia Micro LED într-un design de televizor pentru uzul consumatorilor și vor fi două variante, cu diagonalele de 110 inci și 99 inci, urmând ca mai târziu în cursul anului să fie lansate și versiuni cu 85 inci și probabil mai mici.
”Samsung MICRO LED utilizează ecrane cu 24 de milioane de LED-uri auto-emisive, activate individual și cu dimensiuni micrometrice, producând culori proprii, contrast infinit și luminozitate uimitor de realiste”, spunea compania. Aceste televizoare sunt extrem de subțiri, iar rama pare aproape inexistentă.
Victor Armășelu de la Samsung România explică faptul că, la început, aceste TV-uri se vor adresa unui public foarte restrâns, date fiind prețurile lor. Vor veni și ecrane mai mici, dar nu cu mult mai ieftine.
”Aici este vorba de o limitare de ordin tehnologic pentru că, în mod paradoxal, cu cât televizorul este mai mic, cu atât este mai complex a-l construi. De ce? Fiindcă televizoarele MicroLED, bazându-se pe tehnologia LED-ului auto-emisiv, practic avem LED-uri microscopice care trebuie să fie înghesuite pe o suprafață de ecran. În cazul MicroLED, dacă noi vrem rezoluție 4K, această rezoluție trebuie să aibă 8 milioane de pxieli și dacă socotim că fiecare pixel este auto-emisiv și independent, asta înseamnă că trebuie să aibă trei partiții (verde roșu și albastru), astfel încât vom avea 24 de milioane de LED-uri auto-emisive pe un ecran. Cu cât acest ecran este mai mic, cu atât înghesuirea acestor LED-uri este mai complexă. De aici vine și etapizarea aceasta: mai întâi s-au lansat ecranele mai mari și vor urma apoi altele mai mici”, spune Victor Armășelu, Head of Consumer Electronics Samsung Electronics România și Bulgaria.
Aceste televizoare, fiind la începutul ciclului de viață, sunt foarte scumpe, de ordinul zecilor de mii de euro, dar prețurile vor scădea apoi, însă probabil vor trece 3-4 ani până când să fie accesibil unui public mai larg.
Cel mai cunoscut televizor microLED este The Wall care a fost prezentat de Samsung în 2019 și arătat la mai multe târguri de profil.
Românii cumpără anual aproximativ 1,7 milioane de televizoare, dintre care 40% sunt Samsung. Foarte puține sunt, ca volum, de peste 10.000 de euro, iar cele mai scumpe ce pot fi comandate trec de 30.000 de euro, dar pragul va fi depășit cu MicroLED.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Degenerarea auzului si a vazului incep deja dupa varsta de 25 de ani.
Exact ca in apps-urile de verificare a auzului. Degeaba semnalul urca pana la 40khz daca o persoana de 20 de ani nu aude peste 20khz, iar una trecuta de 40 nu mai distinge un semnal de peste 16 khz.
De la 35-40 de ani in sus, ochiul uman nu mai percepe diferenta dintre o imagine 4k si una 8k.
De la 50 de ani ochiul nu mai sesizeaza nici macar diferenta dintre o imagine perfecta full-HD si una de 4k, fara sa mai vorbim de diferenta intre 4k si 8k sau mai sus.
Chiar daca o imagine TV sau o simpla fotografie redau un obiect sau un peisaj cu n - megapixels, de la o anumita rezolutie ochiul uman nu mai este capabil sa sesizeze detaliile.
Dar tehnologia avanseaza, iar gadgeturile de fite vor fi intotdeauna cautate de cei care si le permit.