​Facebook a anunțat că a eliminat aproximativ 100 de conturi ce au fost create de hackeri sprijiniți de autoritățile chineze care voiau să spioneze membri ai minorității uigure din afara Chinei. Hackerii au țintit conturile a 500 de uiguri din țări precum Turcia, SUA, Australia și Canada și pentru asta au creat aplicații false, website-uri false or s-au dat drept jurnaliști.

FacebookFoto: Kianlin, Dreamstime.com

Cei de la Facebook spun că este vorba de o operațiune de durată ce a beneficiat de resurse consistente.

Minoritatea uigură trăiește în nord-vestul Chinei, iar Beijingul desfășoară de ani buni activități represive contra acestor musulmani, instalând tabere de muncă forțată și monitorizând orice mișcare. China a fost acuzată și de genocid la adresa uigurilor.

China este acuzată că a închis mai bine de un milion de uiguri în ultimii ani, dar neagă acuzațiile.

Facebook spune că hackeri chinezi s-au folosit de platforma sa, dar și de alte aplicații mobile, pentru a spiona uiguri care trăiesc în afara Chinei. Pentru asta au creat false aplicații de Android precum o aplicație de rugăciune și un dicționar. Cei care au fost atacați erau disidenți uiguri, dar și jurnaliști.

În plus, hackerii chinezi s-au dat drept jurnaliști, activiști pentru drepturile omului sau studenți uiguri pentru a le câștiga încrederea celor din afară și a-i determina să intre pe link-uri malițioase care să instaleze pe telefoane soft-ul de spionaj.