​Google a prezentat la conferința dezvoltatorilor Google I/O cum va arăta noua versiune a sistemului de operare Android care va aduce mai multe schimbări legate de design, dar și de gestionare a opțiunilor de confidențialitate, de lucru de acasă și de shopping online. Android 12 va ajunge mai întâi pe telefoanele Pixel și apoi pe celelalte modele, în câteva luni.

Google Android 12Foto: Google

Noul Android are la bază un sistem pe care Google îl numește Material You și va aduce pe ecran butoane mai mari și un ceas de dimensiuni mai mari pe ecranul de home, ceas care-și schimbă dimensiunea în funcție de câte notificări primește user-ul.

Google insistă pe faptul că tot mai multe categorii pot fi personalizate, inclusiv culorile diverselor butoane, umbre adăugate la ele, widget-uri și alte elemente de design.

Google promite că terminalele cu Android 12 vor fi mai bine optimizate la capitolul autonomie a bateriei, fiindcă va fi pusă mai puțină presiune pe procesor.

Cum Apple a făcut recent vâlvă cu noile setări de confidențialitate, a venit și rândul Google să anunțe că va oferi mai multă transparență legată de ce aplicații accesează diverse lucruri pe telefon, dar nu a mers atât de departe precum Apple.

Un așa-numit Privacy Dashboard va afișa ce permisiuni a dat utilizatorul diverselor aplicații și va permite user-ului să revoce rapid ce nu-i convine. Un indicator va apărea pe ecran când o aplicație accesează microfonul sau camera telefonului.