​Huawei va lansa pe 2 iunie propriul sistem de operare HarmonyOS pe smartphone-uri, mișcarea venind ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA în 2019, ceea ce a dus cota globală a Huawei la 4%, de la peste 10%, scrie publicația Global Times. Nu se știe încă dacă vor fi lansate și modele noi sau sistemul va fi pus pe modele existente deja.

Huawei Harmony OSFoto: huaweicentral.com

HarmonyOS sau Hongmeng (în chineză) este propriul sistem de operare la care Huawei a început lucrul acum aproape doi ani, A fost folosit până acum pe smartwatch-uri și televizoare, dar marele pas este să fie pus și pe smartphone-uri, unde Android are 85% din piață.

Huawei a pierdut multă cotă de piață fiindcă sancțiunile nu i-au mai permis să pună pe noile modele suita Google Mobile Services cu care userii sunt atât de obișnuiți.

Huawei estimează că până la final de 2021 HarmonyOS va rula pe 300 de milioane de dispozitive.

Administrația Trump a pus în 2019 Huawei pe o listă neagră a companiilor care ar reprezinta un pericol pentru securitatea națională a SUA și i-a interzis accesul la tehnologii cheie din SUA. Noua administrație Biden nu dă semne că ar fi mai ”blândă” cu companiile chineze.