Unul dintre cei mai cunoscuți roboți din lume, Pepper, care poate fi întâlnit mai ales pe marile aeroporturi, a fost oprită de gigantul Softbank, spun surse citate de Reuters și Bloomberg. Robotul a fost produs începând cu anul 2014, dar s-au acumulat stocuri și doar 27.000 de bucăți au fost livrate, prețul pe unitate fiind de 1.800 de dolari. În 2018 a dispărut din scenă un alt robot faimos: Asimo al Honda.

Robotul PepperFoto: Vtt Studio, Dreamstime.com

Simpaticul Pepper a fost prezentat ca fiind primul robot cu ”emoții” și poate fi văzut în marile aeroporturi ale lumii. În timpul pandemiei, spre exemplu, le amintea pasagerilor că trebuie să-și pună masca de protecție.

Pepper a fost un proiect de suflet al șefului conglomeratului tech Softbank. Masayoshi Son l-a prezentat ca fiind simbolul ambițiilor grupului în domeniul inteligenței artificiale, dar sursele spun că producția lui Pepper a fost oprită în august anul trecut, fiindcă se acumulaseră stocuri mari.

Producția ar putea fi reluată, dar ar fi costisitor. Reuters a scris că Softbank vrea să facă disponibilizări la unitatea de robotică din Franța unde sunt 330 de angajați.

Grupul de robotică al Softbank a fost creat în 2012 prin achiziția companiei franceze Aldebaran Robotics SA, dar presa a scris atunci că inginerii francezi au avut certuri cu cei japonezi pe tema software-ului de ”emoții” al lui Pepper și modul cum acesta se manifestă.

În 2018 Softbank a lansat un robot mai practic numit Whiz care este pe post de aspirator și poate să și spele în sediile companiilor.

Pepper a fost asamblat de Hon Hai (Foxconn) grupul celebru pentru producția iPhone.