După săptămâni de tăcere pe această temă, Google a anunțat vineri că datele de locație ale utilizatorilor vor fi șterse automat atunci când vizitează o clinică specializată în avorturi.

Motorul de căutare google.ro își schimbă logo-ul pentru o ziFoto: © Bigtunaonline | Dreamstime.com

„Dacă sistemele noastre identifică că o persoană a fost într-o unitate (sensibilă), vom șterge acele intrări din istoricul locațiilor la scurt timp după vizita lor”, a declarat Jen Fitzpatrick, vicepreședinte al grupului din California, într-un comunicat.

Această decizie vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat dreptul federal la întreruperea voluntară a sarcinii.

Aleșii democrați și asociațiile pentru drepturile omului se tem că informațiile personale ale femeilor care au avortat sau ale persoanelor care le-au ajutat vor fi folosite împotriva lor de către procurorii statelor conservatoare care au interzis avortul.

Prin urmare, au apelat de săptămâni întregi la marile platforme tehnologice să nu mai stocheze atât de multe date personale, de la cercetări online despre avort până la călătorii pe aplicații precum Google Maps.

Dar Google, Meta (Facebook, Instagram) și Apple au fost foarte t[cute până acum.

Jen Fitzpatrick reamintește că istoricul locațiilor este dezactivat în mod implicit, iar utilizatorii pot controla ceea ce este păstrat sau nu.

În ceea ce privește solicitările autorităților, ea asigură și că Google are obiceiul de a „respinge atunci când sunt prea extinse”.

„Ținem cont de așteptările privind confidențialitatea și securitatea persoanelor care folosesc produsele noastre și îi informăm atunci când ne conformăm solicitărilor guvernamentale, cu excepția cazului în care vieți sunt în joc”, adaugă ea.

Printre unitățile sensibile afectate de decizia de vineri, Google include adăposturi pentru violență domestică, clinici specializate în slăbit și centre de dezintoxicare..

Unele legi adoptate chiar înainte de decizia Curții Supreme, cum ar fi în Texas în septembrie, încurajează cetățenii obișnuiți să facă plângeri împotriva femeile suspectate de avort sau a celor care le-au ajutat – chiar și un șofer Uber care le-ar fi dus la clinică, de exemplu.

Tehnologiile Google riscă, prin urmare, să devină „instrumente pentru extremiștii care doresc să suprime persoanele care solicită îngrijire a sănătății reproductive”, au scris 42 de aleși americani într-o scrisoare deschisă, adresată la sfârșitul lunii mai șefului Google Sundar Pichai.

„Pentru că Google păstrează informații despre locația geografică a sute de milioane de utilizatori de smartphone-uri, pe care le împărtășește în mod regulat agențiilor guvernamentale”, au spus acestia aceștia.

Foto: Dreamstime