Un reporter de la BBC a purtat o discuție cu un prototip de chatbot lansat recent de Meta, iar răspunsurile nu au fost deloc banale. Chatbot-ul este numit BlenderBot 3, iar când a fost întrebat ce părere are despre șeful companiei, a răspuns că este îngrijorat de ce se întâmplă în SUA, adăugând că Zuckerberg s-a descurcat foarte rău la audierile din Congresul SUA.

Facebook - MetaFoto: Sergei Elagin, Dreamstime.com

Meta a lansat vineri chatbot-ul BlenderBot 3 care este disponibil doar în SUA. BlenderBot 3 este un chatbot, practic o interfață conversațională care „învață” din cantități uriașe de date și dă apoi o serie de răspunsuri la întrebările adresate de userii umani.

Cei de la Meta au spus că chatbot-ul este un prototip și au avertizat că poate da răspunsuri nepoliticoase sau jignitoate.

În „interviul” realizat de BBC, chatbot-ul Meta a fost întrebat ce crede despre Mark Zuckerberg, iar răspunsul a fost: „compania lui exploatează oamenii pentru bani și lui nu-i pasă, Trebuie să se oprească”. Chatbot-ul a mai spus că SUA este o țară divizată, iar Zuckerberg nu a făcut nimic pentru a împiedica asta.

Facebook a fost acuzată în ultimii ani că a făcut prea puțin pentru a opri răspândirea dezinformării, iar dezvăluirile făcute de foști angajați au arătat faptul că șefii companiei știau cât de nocivă poate fi influența Facebook, dar nu au acționat pentru a repara lucrurile.

Algoritmii ce stau la baza BlenderBot 3 caută pe internet, astfel că nu este o surpriză faptul că a dat răspunsuri negative despre Zuckerberg, dat fiind că șeful Facebook este una dintre cele mai criticate persoane online. Practic, BlenderBot 3 a „învățat” din opiniile altor oameni, opinii analizate de algoritmi.

Meta știa clar că și-a asumat un risc când lansează pentru public un astfel de chatbot, dar avea nevoie de date, de feedback, de conversații lungi și diverse. Acești chatboți învață doar din interacțiunile cu oameni reali, iar din ele poate învăța lucruri bune, dar și rele.

Sursa foto: Dreamstime.com