​Date despre cele mai sofisticate utilaje industriale folosite în producția de semiconductori au ajuns în China, după ce un angajat al companiei ASML ar fi furat date legate de tehnologia acestei companii. Informațiile erau confidențiale și se refereau și la sistemele de litografie folosite de ASML.

Logo ASMLFoto: J P, Dreamstime.com

Compania olandeză ASML spune că a raportat incidentul autorităților din Olanda și SUA. Compania a menționat încălcarea unor regulamente de control a exporturilor, dar a spus că incidentul nu îi pune în pericol business-ul. Nu au fost furnizate date despre ce tip de informații au ajuns în China.

Tensiunile dintre SUA și China s-au accentuat în ultimele săptămâni, SUA a pus numeroase interdicții tehnologiei chineze, iar ASML este un pion esențial în lanțul de furnizori din industria semiconductorilor.

ASML Holding, o companie de care puțină lume a auzit, produce „tiparnițele” cu care companii precum TSMC, Samsung sau Intel produc microprocesoarele.

ASML are sediul în Olanda și a fost fondată în 1984 de gigantul Philips și de Advanced Semiconductor Materials International (ASMI). Compania a folosit în primii ani de existență tehnologii dezvoltate de companii partenere, însă în ultimul deceniu a crescut enorm, a investit în cercetare și a dezvoltat printre cele mai complexe utilaje create vreodată de om.

ASML a ajuns să fie, de departe, cel mai important furnizor de utilaje pentru producătorii de microprocesoare și totul este legat de o tehnologie numită litografie prin care companiile producătoare proiectează patern-uri de circuite pe plăcile de siliciu. Cu cât mai mulți tranzistori și componente pot fi adăugate pe cip individual, cu atât mai multe date poate stoca.

Din 1997 compania a început tranziția către folosirea luminii ultraviolete (extreme ultraviolet, or EUV) pentru că acestă lumină are unde de lungime ultra-mică ce pot crea circuite și mai subțiri decât era posibil prin tehnicile convenționale de litografie. Compania a decis să investească în mașini ce se vor folosi de acestă tehnologie și a investit în ea peste 8 miliarde de dolari.

În aceste noi tehnologii au investit cele mai mari companii producătoare de cip-uri: Intel, Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company care știau că vor avea de câștigat dacă ASML va crea utilaje pentru cele mai performante cip-uri, fiindcă aceste utilaje urmau să le producă.

ASML a dezvoltat tehnologia în mai multe etape cu parteneri americani, europeni și japonezi, iar acum aceste super-mașinării industriale au oglinzi făcute în Germania, hardware din San Diego și substanțe chimice, dar și componente electronice din Japonia.

Costurile de dezvoltare a utilajelor au fost mari fiindcă tehnologia este extrem de complicată: ASML a lucrat cu germanii de la Zeiss pentru oglinzile necesare, dar a fost greu să se găsească și tehnologia laser potrivită.

Surse: CNN, BBC

Sursa foto: Dreamstime.com