Președintele Joe Biden a participat joi la o întâlnire la Casa Albă cu directorii executivi ai unor companii de top din domeniul inteligenței artificiale, printre care Google și Microsoft de la Alphabet Inc., pentru a discuta despre riscuri și măsuri de protecție, în contextul în care tehnologia atrage atenția guvernelor și a legiuitorilor la nivel mondial, potrivit Reuters.

Inteligenta artificialaFoto: Jakub Jirsak, Dreamstime.com

Inteligența artificială a devenit un cuvânt la modă în acest an, aplicații precum ChatGPT captând interesul publicului, ceea ce a declanșat o grabă în rândul companiilor de a lansa produse similare despre care cred că vor schimba natura muncii.

Milioane de utilizatori au început să testeze astfel de instrumente, despre care susținătorii spun că pot face diagnostice medicale, scrie scenarii, crea memorii juridice și depana software-uri, ceea ce a dus la o îngrijorare tot mai mare cu privire la modul în care tehnologia ar putea duce la încălcări ale vieții private, ar putea distorsiona deciziile de angajare și ar putea alimenta escrocherii și campanii de dezinformare.

Biden, care a „trecut pe la întâlnire”, a folosit, de asemenea, ChatGPT, a declarat pentru Reuters un oficial de la Casa Albă. „El a fost informat pe larg despre ChatGPT și (a) experimentat cu acesta”, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit.

La reuniunea de două ore de joi, participă Sundar Pichai de la Google, Satya Nadella de la Microsoft Corp, Sam Altman de la OpenAI și Dario Amodei de la Anthropic, alături de vicepreședintele Kamala Harris și oficiali ai administrației, printre care Jeff Zients, șeful de cabinet al lui Biden, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, directorul Consiliului Economic Național Lael Brainard și secretarul pentru comerț Gina Raimondo.

Harris a declarat că tehnologia are potențialul de a îmbunătăți viețile, dar ar putea ridica probleme legate de siguranță, confidențialitate și drepturi civile.

Ea le-a spus directorilor executivi că au „responsabilitatea legală” de a asigura siguranța produselor lor de inteligență artificială și că administrația este deschisă la promovarea unor noi reglementări și la susținerea unei noi legislații privind inteligența artificială.

Înaintea reuniunii, Altman de la OpenAI a declarat reporterilor că Casa Albă dorește să „facă lucrurile cum trebuie”.

„Este bine să încercăm să o luăm înainte”, a spus el atunci când a fost întrebat dacă Casa Albă se mișcă suficient de repede în ceea ce privește reglementarea inteligenței artificiale. „Cu siguranță va fi o provocare, dar sunt sigur că ne putem descurca”.

Administrația a anunțat, de asemenea, o investiție de 140 de milioane de dolari din partea National Science Foundation pentru a lansa șapte noi institute de cercetare în domeniul IA și a declarat că Biroul de management și buget al Casei Albe va publica orientări politice privind utilizarea IA de către guvernul federal.

Principalii dezvoltatori de inteligență artificială, printre care Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA Corp, OpenAI și Stability AI, vor participa la o evaluare publică a sistemelor lor de inteligență artificială. (foto: Jakub Jirsak, Dreamstime.com)