Peste 100 de milioane de americani ar trebui să primească bani de la Google, companie care a ajuns la o înțelegere pentru a pune capăt unei anchete începute în 2021 pe tema modului în care limita opțiunile dezvoltatorilor prezenți pe magazinul Play.

Google AndroidFoto: Spvvkr, Dreamstime.com

Google a fost de acord să plătească în total 700 milioane dolari pentru a pune capăt anchetei, iar o mare parte din bani ar trebui să ajungă la 102 milioane de americani care au făcut achiziții din magazinul Google Play în ultimii șapte ani.

Estimarea arată că cel puțin 71 milioane de oameni vor primi automat despăgubiri, fără a fi nevoie de vreo plângere. Evident că nu vor fi sume mari/client, dar faptul că s-a ajuns aici reprezintă o victorie pentru consumatorul final. Cele mai mici sume ce pot fi primite sunt de doi dolari.

Procesul a fost intentat în vara lui 2021 de autoritățile din 37 de state americane care susțineau că Google a folosit tactici anticoncurențiale, obligând dezvoltatorii de aplicații să semneze contracte care nu le lăsau altă variantă să ofere acces consumatorilor la aplicații decât prin magazinul Google Play.

Într-o altă acțiune colectivă în instanță, făcută în numele a 21 de milioane de clienți din SUA, Google a fost acuzată că a „umflat” prețul aplicațiilor, percepând dezvoltatorilor un comision de 30% la tranzacțiile de pe Google Play.

Ca parte a înțelegerii, Google a promis că va simplifica modul în care userii, dacă vor dori asta, vor putea descărca aplicațiile direct de pe site-ul dezvoltatorului, și nu de pe Google Play.

Surse: Washington Post, Bloomberg

Sursa foto: Dreamstime.com