Comisia Europeană spune că va examina investiția făcută de Microsoft la OpenAI, compania care a devenit celebră în 2023 datorită ChatGPT. Dacă se va constata o posibilă încălcare a regulilor din domeniul concurenței ar putea fi deschisă o investigație.

ChatGPT si OpenAIFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comisia Europeană spune că va analiza cele mai mari înțelegeri între cei mai importanți jucători din piața digitală și dezvoltatorii de soft-uri de AI generativ, ideea fiind de a analiza ce impact au avut aceste parteneriate asupra dinamicii pieței.

Microsoft a investit peste 13 miliarde dolari în ultimii cinci ani la OpenAI și a integrat ChatGPT în produsele sale, apropierea dintre cele două companii fiind evidentă, chiar dacă Microsoft nu avea un loc în board-ul OpenAI.

Și mai clară a devenit apropierea după uriașul scandal al demiterii lui Sam Altman, șef al OpenAI, în noiembrie. Microsoft s-a oferit la un moment să îl angajeze pe Sam Altman și se părea că sute de oameni de la OpenAI se vor muta la Microsoft. Până la urmă șeful Microsoft a negociat în persoană revenirea lui Altman ca șef la OpenAI.

Satya Nadella este prieten cu Sam Altman și viitorul OpenAI depinde în mare măsură de Microsoft.