Ne petrecem în medie peste șase ore pe zi pe internet. Poate fi o utilizarea productivă a timpului sau o experiență exasperantă, în funcție de viteza conexiunii la internet.

Acces internet mobilFoto: Standret / Dreamstime.com

Și se pare că țara în care trăiești poate fi un factor esențial care determină dacă te vei bucura sau nu de experiența pe internet.

Folosind date provenite de la serviciul Google de testare a vitezei încărcării site-urilor, serviciul BusinessComparison a analizat viteza medie de încărcare a unor pagini de internet atât pe calculatoare cât și pe dispozitive mobile.

Testele au fost realizate pentru fiecare țară europeană în parte, remarcându-se dominația nordicilor în clasament, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

  • Suedia are cea mai bună viteză, o pagină de internet încărcându-se în medie în 3,74 secunde. Pe locul doi e Finlanda (3,84), care e totodată și prima țară din lume care a consfințit prin legislație accesul la internet în calitate de drept al omului, în 2010.
  • Urmează Danemarca și Letonia, ambele cu aproximativ 4 secunde.
  • Lituania e pe locul cinci (4,14), urmată de Elveția (4,23).
  • În privința vitezei pe dispozitive mobile, Suedia e din nou pe primul loc, cu o medie de 7,48 secunde.
  • La coada clasamentului găsim Turcia (10,22), a cărei poziția se datorează cablurilor din cupru vechi de 30 de ani care îi formează rețeaua, arată raportul.
  • Coada clasamentului e completată de Bulgaria (9,38), România (8,59), Cipru (7,18) și Polonia (6,09).

Aceleași țări, în aceeași ordine, au și cele slabe viteze de încărcare pe dispozitive mobile, cu Turcia atingând recordul negativ de 13,19 secunde, potrivit Euronews.

N.R. Titlul și conținutul articolului au fost actualizate să sublinieze că obiectul testului a fost încărcarea unei pagini web, și nu „viteza de internet”.

---

Foto: Standret / Dreamstime.com