​Senatorii americani i-au audiat timp de trei ore și jumătate pe directorii câtorva dintre cele mai mari rețele sociale, criticile fiind legate de faptul că aceste mari companii nu au făcut mare lucru pentru a-i feri pe copii și adolescenți de conținut care le face rău. Zuckerberg a fost pus să-și ceară scuze în fața părinților prezenți la Washington. Probabil că nu foarte multe lucruri se vor schimba în bine.

Mark Zuckerberg, la audieri la WashingtonFoto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Senatorii i-au audiat pe directorii Meta, TikTok, X, Snap și Discord, acuzând că au creat o criză în America, prin faptul că au ignorat un lucru care a devenit tot mai clar în ultimii ani: copiii și adolescenții au mult de suferit de pe urma conținutului dăunător de pe aceste rețele, iar marile companii nu fac destul pentru a rezolva situația. O altă acuzație a fost că le pasă doar de profit și ignoră problemele reale care se agravează.

„Produsele voastre omoară oameni” sau „aveți sânge pe mâini” au fost câteva dintre replicile mai dure spuse de senatori. Mai ales Mark Zuckerberg a fost în centrul unor schimburi mai acide, el fiind întrebat dacă a dat oameni afară după ce s-a aflat că Facebook știa foarte bine că produsele sale le fac rău adolescenților.

Zuckerberg a evitat răspunsul la multe întrebări și a fost presat să spună și dacă va oferi compensații părinților care și-au pierdut copiii după ce aceștia, spre exemplu, au cumpărat medicamente foarte periculoase de la oameni care le vindeau prin intermediul Facebook sau Instagram. Au fost mulți tineri care au murit de la supradoze de fentanil, un analgezic opioid sintetic care este adesea utilizat ilicit ca drog, chiar și în asociere cu heroină sau cocaină.

Senatorul Josh Hawley l-a presat pe Zuckerberg să-și ceară scuze pentru răul făcut de Facebook. Mark Zuckerberg s-a întors către cei din sală și a spus: „Îmi pare rău pentru toate prin care ați trecut. Nimeni nu trebuie să sufere așa și să treacă prin ce au trecut familiile voastre”.

Unii dintre părinții de acolo aveau fotografii ale copiilor care au murit din cauza unor lucruri îngrozitoare întâmplate pe rețelele sociale.

Problema nu este deloc nouă, dar s-a agravat în ultimii ani: copiii intră de la vârste tot mai mici pe rețele, sunt captivați de clipurile scurte în succesiune rapidă și sunt expuși multor pericole, de la conținut sexual explicit, până la sinucidere. Marile rețele sunt acuzate că, deși știu despre răul făcut tinerilor de conținutul postat, nu fac prea multe pentru a repara măcar parțial problema.

Șeful TikTok a fost acuzat că rețeaua are strânse legături cu China și cu Partidul Comunist de acolo, iar un senator a insistat să i se răspundă la întrebarea: „de ce să nu interzicem de tot TikTok în SUA?”. Răspunsul a fost că TikTok investește miliarde în planuri prin care să dovedească faptul că datele user-ilor nu ajung în China.

Chestiunea legată de pericolele la care sunt expuși copiii pe rețelele sociale i-a unit pe republicani și pe democrați, altfel adversari în foarte multe alte domenii. Sunt propuse proiecte de lege care să oblige platformele tech să fie mai responsabile, dar este greu de crezut că vor deveni în curând lege aceste propuneri.

„Domnule Zuckerberg, dvs și companiile care sunt aici, în fața noastră, deși nu credeți asta, aveți sânge pe mâini. Aveți produse care omoară oameni”, a spus senatorul republican Lindsey Graham.

Printre cei mai virulenți au fost senatorul republican Josh Hawley din Missouri și Amy Klobuchar (democrată din Minnesota).

În afară de Mark Zuckerberg de la Meta, cei audiați au fost Linda Yaccarino (X, fosta Twitter), Shou Zi Chew (TikTok), Evan Spiegel (Snap) și Jason Citron (Discord).

Surse: AFP, New York Times