Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat vineri o legislație fără precedent la nivel mondial pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA) care a stârnit negocieri intense până la final, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE, relatează AFP.

Inteligența artificială (AI)Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

În cadrul unei întâlniri de vineri, ambasadorii celor 27 „au confirmat în unanimitate” acordul politic încheiat în decembrie anul trecut între statele membre și europarlamentari, a indicat pe X (ex-Twitter) Belgia, la unison cu mai multe surse diplomatice.

Unele țări, printre care Franța și Germania, au ridicat puncte de îngrijorare, care au fost luate în considerare înainte de finalizarea textului, potrivit diplomaților.

„Această Lege AI este un pas semnificativ, care stabilește primele reguli de pe planetă care vizează inteligența artificială, pentru a o face mai sigură și că respectă drepturile fundamentale ale UE”, a afirmat președinția belgiană.

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru acest dosar, a salutat un regulament „istoric, primul mondial”.

"Legea AI a dezlănțuit pasiuni și pe bună dreptate! Astăzi, statele membre au aprobat acordul politic din decembrie, recunoscând echilibrul perfect găsit de negociatori între inovație și securitate", a declarat el.

Comisia Europeană și-a prezentat proiectul „AI Act” în aprilie 2021. Dar apariția la sfârșitul anului 2022 a ChatGPT, de la start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie disertații, poezii sau realiza traduceri în câteva secunde, a dat o nouă dimensiune și a provocat accelerarea discuțiilor.

Acest sistem, precum și cele capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg potențialul imens al AI. Dar și anumite riscuri: difuzarea pe rețelele de socializare a fotografiilor false, a alertat asupra pericolului manipulării opiniei.

Parisul și Berlinul au dorit ca legislația europeană să protejeze start-up-urile specializate în inteligență artificială.

Marți, la Berlin, ministrul german al digitalizării, Volker Wissing, a fost încântat că „a putut obține îmbunătățiri pentru întreprinderile mici și mijlocii, să evite cerințele disproporționate și să se asigure că rămânem competitivi la nivel internațional”.

În ce priveşte inteligenţele artificiale generative, acelea care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere, vor fi impuse - conform textului adoptat - tuturor pentru a asigura calitatea datelor utilizate în stabilirea algoritmilor şi pentru a verifica respectarea legislaţiei europene privind drepturile de autor. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să se asigure că sunetele, imaginile și textele produse sunt clar identificate ca fiind artificiale.

Constrângeri consolidate se vor aplica numai celor mai puternice sisteme.

Sistemele considerare de "risc ridicat" - respectiv cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educaţia, resursele umane, ordinea publică etc. - vor fi supuse unei serii de obligaţii, precum acelea ca maşina să fie controlată uman, să fie întocmită o documentaţie tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.