Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu Marcus Jadotte, vicepreședintele Google, responsabil de afaceri guvernamentale. „Discuții fructuoase la Palatul Victoria cu conducerea Google cu privire la viitoarele investiții în infrastructura digitală, inovare și proiecte de cercetare în România”, a transmis Marcel Ciolacu pe rețeaua X (fosta Twitter), fără alte detalii.

Marcel Ciolacu si Marcus JadotteFoto: Guvernul Romaniei

Anunțul făcut de Guvern după întâlnirea premierului Ciolacu:

Ciolacu a propus Google crearea unui centru de date în România

În luna decembrie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu a făcut o vizită în SUA unde s-a întâlnit și cu conducerea Google, acesta precizând jurnaliștilor că vrea să propună gigantului IT american crearea unui centru de date în România.

  • „Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult!”, a declarat premierul în data de 5 decembrie 2023.

Ce a discutat premierul cu reprezentanții Google - Anunțul Guvernului

Ulterior întâlnirii dintre Ciolacu și oficialii Google, Guvernul a transmis un comunicat de presă pe această temă.

În cadrul discuțiilor premierul a subliniat că România oferă prilejul investițiilor majore în centre de date și servicii de cloud, Guvernul având ca prioritate, în cadrul reformei administrației publice, reforma digitală și transferul în cloud a sistemelor IT de stat.

  • „Guvernul și-a asumat operaționalizarea cloudului guvernamental și vom lucra împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei pentru a reuși acest lucru.
  • Voi încuraja și firmele și companiile private din România să opteze pentru aceste soluții de tip cloud, pentru că reprezintă un avantaj competitiv important într-o piață tot mai concurențială”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pe lângă colaborarea pentru serviciile cloud, șeful Executivului a arătat că România este extrem de interesată de identificarea de proiecte în domeniul securității cibernetice și de dezvoltarea acestora, în contextul în care țara noastră dispune de una dintre cele mai avansate legislații în domeniul securității cibernetice din Europa.

În data de 8 decembrie 2023, surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că „pentru posibilitatea creării unui centru de date în România, Ministerul Digitalizării și Google vor demara mai întâi un studiu de piață. Investiția este de 2 miliarde de euro”.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus la finele lunii trecute că există discuții la cel mai înalt nivel cu marile companii de tehnologie, în special din SUA, pentru dezvoltarea de capacități în România, inclusiv pentru crearea unui centru de date Google. „Sper că în cel mai scurt timp să vă pot da niște date concrete. În speță, până la jumătatea anului 2024”, a spus ministrul.

Citește: