OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a dezvoltat un model de AI denumit Sora care creează clipuri video de maxim 60 de secunde, pornind de la instrucțiuni text detaliate. Clipurile sunt de calitate, semn că tehnologia a avansat mult în ultimul an. „Sora” nu este încă la dispoziția publicului larg, fiindcă sunt analizate implicațiile negative.

Captura de ecran dintr-un clip creat prin OpenAI SoraFoto: OpenAI

Acest model de AI va fi disponibil pentru început unui număr mic de experți care să testeze în ce mod tehnologia poate fi utilizată în scopuri malefice. Vor fi analizate o mulțime de scenarii negative, pentru a se vedea cum pot fi evitate situațiile grave.

OpenAI a publicat mai multe clipuri scurte în care arată ce poate face acest model numit Sora. Îi poți da o mulțime de comenzi, de la „arată-mi mamuți lânoși care aleargă prin zăpadă”, până la „creează un video în care animale sălbatice concurează într-o cursă de biciclete”.

OpenAI are și un program numit Dall-E care creează imagini după instrucțiunile date de useri. DALL-E a fost anunțat în ianuarie 2021, DALL-E 2 a fost anunțat în aprilie 2022, iar DALL-E, în octombrie 2023.

Clipurile pe Sora nu sunt perfecte, uneori mișcările sunt ciudate sau „telefonate”, dar tehnologia are mare potențial, a avansat mult în ultimul an și clipurile pot avea maxim 60 de secunde, în timp ce primele clipuri create cu tehnologii AI puteau fi mult mai scurte.

Compania este conștientă de faptul că tehnologia are un potențial uriaș de a fi folosită pentru a păcăli oamenii, mai ales că fenomenul „deepfake” a luat amploare și este tot mai riscant, în contextul în care sunt alegeri în multe țări. În anunțul legat de tehnologia „Sora”, OpenAI are un capitol de „Safety”.

OpenAI spune că lucrează și la tehnologii care să analizeze metadatele, pentru a detecta rapid când un video a fost construit prin tehnologii AI.

În plus, nu vor fi acceptate instrucțiuni text care solicită crearea unor video-uri cu conținut violent sau cu tentă sexuală și nici cereri în care apar nume de vedete.

Se discută mult pe tema marcării clipurilor create prin AI cu marcaje speciale (watermark), pentru a fi ușor detectate.

Surse: Washington Post, Wall Street Journal