​Aproape un sfert (24%) dintre respondenții unui studiu global desfășurat de Bitdefender susțin că s-au confruntat cu unul sau mai multe incidente de securitate pe parcursul ultimelor 12 luni. Înșelătoriile prin SMS reprezintă cea mai frecventă amenințare folosită de hackeri.

HackeriFoto: Fotokitas, Dreamstime.com

Înșelătoriile prin SMS reprezintă cea mai frecventă amenințare folosită de hackeri, astfel că mesajele frauduloase rămân pe primul loc în topul incidentelor de securitate cu 45% dintre respondenți fiind afectați de aceste atacuri, urmate de încercările de fraudă (44%), atacurile de tip phishing prin email (42%), expunerea datelor personale (27%), infectarea cu un virus (18%) și doxxing (9%).

Dintre aceste tipuri de atacuri, femeile susțin că cel mai mult s-au confruntat cu înșelătorii prin mesaje text, spre deosebire de bărbați (51% versus 38 %), precum și cu expunerea informațiilor personale în urma unei breșe de securitate (30 % versus 23%). Pe de altă parte, bărbații au fost mai vizați de atacuri de tip phishing (43% versus 41%) și amenințări informatice (20% versus 13%), arată datele Bitdefender.

Totodată, cei mai mulți dintre respondenți (76%) consideră că nu sunt o țintă pentru criminalii cibernetici. Acest punct de vedere este corect, însă poate duce la practici necorespunzătoare de gestionare a securității cibernetice, întrucât actorii amenințărilor nu urmăresc o anumită persoană, ci mai degrabă caută să profite de pe urma unor sisteme vulnerabile și să exploateze neatenția utilizatorilor.

Astfel, potrivit datelor rezultate din studiu, gestionarea parolelor constituie o vulnerabilitate cheie în rândul utilizatorilor. Pentru infractorii cibernetici, obținerea datelor de autentificare a reprezentat mereu un obiectiv, iar modul în care utilizatorii își gestionează securitatea parolelor ridică un semnal de alarmă.

Peste o treime dintre cei intervievați (37%) își notează parolele, iar 34% dintre aceștia folosesc aceeași parolă pentru două sau mai multe conturi. De asemenea, 17% dintre utilizatori folosesc funcția de completare automată a datelor oferită de motorul de căutare, iar 14% se bazează pe funcția de salvare a parolelor de către sistemele de operare. În același timp, doar 23% dintre respondenți spun că folosesc un serviciu de gestionare a parolelor, o practică recomandată pentru sporirea securității informatice.

În contextul unui stil de viață din ce în ce mai digital, peste o treime dintre cei intervievați (35%) susțin că gestionează între șase și zece conturi online, fie pentru cumpărături, social media, activități bancare și de relaxare.

Doar 11% dintre respondenții de peste 55 de ani susțin că s-au confruntat cu un incident de securitate. Acest aspect trebuie corelat și cu abilitatea unei persoane de a recunoaște sau nu o înșelătorie, pe măsură ce înaintează în vârstă și nu exclude posibilitatea de a se fi confruntat cu astfel de atacuri.

Sursa foto: Dreamstime.com