Doua softuri gratuite m-au ajutat in ultima vreme sa-mi gospodaresc ceva mai bine timpul dramuit intre munca, familie, proiectele personale și diferitele activitați mai mult sau mai puțin relevante. In primul rand, am (re)descoperit un soft cuplat cu un serviciu online (RescueTime) care masoara timpul petrecut pe calculator, in diferite aplicații sau pe site-uri. Programul (cu versiuni oficiale de Mac, Windows și neoficiala de Linux) sta cuminte in fundal și trimite periodic logul de execuție și lista site-urilor accesate la site-ul RescueTime. Poți aplica diferite taguri pe aplicațiile și site-urile accesate (de exemplu Eclipse are “work coding” iar bloglines.com are “personal blogs”) urmand ca ulterior sa faci tot soiul de statistici și raportari. Poți sa-ți stabilești ținte personale (cum ar fi work>80%) și chiar sa-ți trimiți automat alerte pe email (de exemplu, cand pierzi prea mult timp pe messenger).

In cazul meu, prima saptamana de utilizare a fost decisiva. Am dezinstalat mai multe aplicații, printre care toți clienții de instant messaging, și am incetat sa mai frecventez anumite site-uri (in genul Slashdot, Digg, Reddit) care sunt surse incredibil de mari de pierdere de timp. Sigur, nu sunt atat de naiv incat sa nu conștientizez asta dar nici nu-mi imaginam volumul de timp enorm irosit intr-o singura saptamana doar pe aceste site-uri. Practic, singura mea sursa de informare au ramas Hotnews și blogurile (in care am efectuat o triere riguroasa).

O remarca importanta: daca instalați RescueTime țineți seama de faptul ca este un soft care trimite regulat informații in exterior ceea ce poate constitui o potențiala breșa de securitate.

Desigur ca odata dezinstalați clienții de instant messaging m-am trezit ca dau 2-3 telefoane in plus pe zi pentru probleme care puteau fi rezolvate mult mai simplu și mai rapid. Inapoi așadar la punctul de plecare. Am cautat un software care sa permita comunicarea pe mai multe protocoale (YM, MSN și GTalk) și sa fie cat mai puțin intruziv și mai stabil cu putința. M-am enervat o vreme incercand Trillian și Pidgin. Versiunea gratuita de Trillian lasa mult de dorit la capitolul stabilitate și resurse consumate, iar conexiunea cu YM este cazuta frecvent din motive necunoscute. Pidgin, urmaș al softului open-source GAIM, are probleme serioase de funcționalitate pe Windows, unde iți trebuie un plugin ca sa-l convingi sa stea in taskbar (care plugin nu mai funcționeaza de cateva versiuni) iar pe Vista am mari dubii ca s-a obosit cineva sa-l testeze deoarece crapa intr-o mare veselie. Așa am ajuns (fara prea mari speranțe) sa testez Digsby, un soft lansat relativ recent - in februarie. Excelent !

In afara de o integrare foarte stabila cu sistemele de messaging importante, Digsby ofera sisteme de notificare de emailuri pe Gmail, Yahoo si MSN (plus conturi uzuale POP3/IMAP) cat și integrare cu site-uri de social networking de gen Facebook, Twitter, MySpace (lista urmand a se mari). La capitolul social networking nu ma pot pronunța, dar pe partea de webmail Digsby ma ajuta sa economisesc mult timp ștergand rapid - cu un singur click - emailurile neinteresante sau semnaland ca spam sumedenia de “oferte” primite in ultima vreme de pe la diverse firme și magazinașe online pe care nu le cunosc*. Ocazie cu care am diminuat timpul petrecut pe site-urile de mail online.

Este interesant de remarcat ca Digsby este scris in Python si are versiuni de Windows, Mac si Linux care arata si se comporta foarte similar.

Am sa pun punct acestui articol, inainte ca RescueTime sa-mi trimita o avertizare ca pierd vremea …

*Apropos, a mai remarcat cineva ca spamul in limba romana din primele 4 luni ale anului curent depașește cu mult tot ce s-a primit anul trecut ?

Comenteaza pe Netuality.