Hewlett-Packard (HP) a anuntat marti incheierea unui acord definitiv de cumparare a furnizorului de servicii tehnologice Electronic Data Systems Corp pentru 12,6 miliarde dolari (bani cash), in incercarea de a crea o companie care sa rivalizeze cu IBM pe piata serviciilor IT, transmite Associated Press. Este cea mai mare achizitie a HP din ultimii sase ani, dupa ce in 2002 a preluat Compaq, pentru 19 miliarde dolari, devenind cel mai mare producator de calculatoare din lume.

In anuntul facut marti, se mentioneaza ca acordul va avea o valoare totala de 13,9 miliarde dolari, valoare care potrivit Reuters include si datoriile.

HP este cel mai mare producator mondial de calculatoare personale (PC-uri), in timp ce EDS este furnizor de servicii tehnologice pentru guverne si companii din intreaga lume. Finalizarea tranzactiei este asteptata in a doua jumatate a acestui an si va duce la mai mult decat o dublare a veniturilor din serviciile IT pentru Hewlett-Packard, care pe acest segment al afacerii a obtinut venituri de 16,6 miliarde dolari in 2007. EDS a inregistrat in 2007 venituri de 22,13 miliarde dolari.

Cele doua companii au impreuna 210.000 angajati pe diviziile de servicii IT si operatii in mai mult de 80 de tari.