In primul trimestru din anul 2008, piata de PC-uri din Romania si-a continuat cresterea, atat ca volum cat si ca valoare. Conform ultimelor date furnizate de IDC, numarul de PC-uri vandute a crescut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce s-a reflectat intr-o valoare a vanzarilor cu 41% mai mare. Comparativ insa cu trimestrul al IV-lea din 2007, achizitiile de PC-uri s-au redus cu 23%.

Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in trimestrul I 2008, fata de 33% in anul 2007. In timp ce vanzarile de desktop-uri si-au incetinit substantial cresterea (de la un ritm mediu anual de doua cifre, la unul cu o singura cifra). Cererea de notebook-uri nu da nici un semn de relaxare, fiind mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut cu 128% ca numar de unitati, respectiv cu 96% din punct de vedere valoric.

Vendorii clasati pe primele trei locuri in trimestrul I 2008 au fost HP, Fujitsu Siemens si Acer. Cota de piata cumulata a acestora depaseste 31% din numarul total de PC-uri livrate in perioada ianuarie-martie.

IDC se asteapta ca, in calea sa spre maturizare, piata de profil din Romania sa isi mentina tendinta de dezvoltare la viteze ridicate, cu un ritm mediu anual de pana la 52,3% in 2008. Principalii factori de sustinere a cresterii raman: apetitul ridicat pentru notebook-uri, pe fondul unei cresteri mai lente dar stabile a vanzarilor de desktop-uri; cerere sanatoasa din partea consumatorilor casnici si a firmelor mici si mijlocii; investitii mai consistente in educatie si in proiecte guvernamentale; si continuarea expansiunii retelelor de retail si avantul rapid al vanzarilor prin comenzi online.