Un microscop de marimea unei monede a fost inventat de catre oamenii de stiinta din Statele Unite, anunta SkyNews. Instrumentul combina tehnologia clasica a micro-chipurilor cu tehnologii microfluidice, iar inventatorii sai sustin ca are aceeasi putere de marire ca un microscop performant de laborator.

Aparatul nu are niciun fel de lentila, ci are mici orificii care permit luminii sa treaca, iar imaginile care se formeaza sunt suprapuse si dau o poza bi-dimensionala foarte detaliata.

Intreg sistemul este de marimea unei monede, iar inventatorii sai sustin ca acesta are puterea si precizia unui microscop performant si ca poate fi produs si scos pe piata la pretul de 5 lire sterline.

"Intreg sistemul este foarte compact si poate fi pus intr-un telefon mobil. Se poate folosi doar de lumina solara si asta il face foarte atragator pentru aplicatii in tarile din lumea a treia", a declarat Dr. Changhuei Yang, unul dintre inventatorii de la California Institute of Technology in Pasadena, citat de SkyNews.