Compania Dell ar putea sa vanda o parte, sau chiar toate fabricile sale de PC-uri pentru a reduce costurile de productie si a-si imbunatati profitabilitatea, scrie Wall Street Journal. Compania a luat legatura cu o serie de producatori din Asia, pentru a le vinde uzinele, spun surse apropiate proiectului.

Sursa spune ca Dell va vinde o parte, sau chiar toate uzinele sale in urmatoarele 18 luni. Compania e nevoita sa ia masuri radicale dupa ce piata s-a schimbat dramatic. Strategia de business a Dell era gandita pentru companii mari care comandau foarte multe desktop-uri, insa in ultimii trei ani cresterea s-a mutat pe segmentul laptop-urilor destinate persoanelor fizice care le cumpara din magazine.

Wall Street Journal noteaza ca Dell nu va reusi sa-si vanda usor fabricile, mai ales ca e de asteptat ca posibilii cumparatori sa nu doreasca achzitionarea unor fabrici din zone cu costuri ridicate ale fortei de munca, cum e SUA. In plus, unele unitati de productie au primit subventii de la stat si trebuie sa respecte anumite termene si sa ajunga la un anumit numar de angajati, lucru care nu va fi pe placul cumparatorilor.

Dell are fabrici in SUA (Texas, Tennessee, North Carolina, Florida), Irlanda, India, China, Brazilia, Malaysia si Polonia, unde a deschis anul trecut. Fabricile sunt considerate eficiente, insa nu sunt cel mai ieftin mod de a produce laptop-uri, iar in prezent portabilele sunt locomotiva cresterii.