Google a inceput anul trecut un test care lasa utilizatorii sa rearanjeze rezultatele cautarilor pe internet, sa stearga unele dintre ele si sa lase si comentarii. Totul e in faza de test la un nivel restrans, iar Google nu s-a decis inca daca pe viitor va pune la dispozitia tuturor aceste optiuni care i-ar putea spori popularitatea, scrie Computerworld.

Testul, efectuat cu un numar mic de utilizatori, adauga butoane langa rezultatele cautarilor si le permite oamenilor sa rearanjeze link-urile, sa stearga unele dintre ele si sa adauge comentarii. Daca Google ar pune la dispozitia tuturor aceste lucruri ar fi un pas imens ce le-ar da utilizatorilor posibilitatea de a participa activ in evaluarea si aranjarea rezultatelor cautarii.

"E un test distractiv, dar nu pot spune inca daca va fi pentru toata lumea, pentru ca mereu facem tone de experimente. Numai unele dintre acestea, cele mai reusite, sunt lansate pe piata", spune Matt Cutts, inginer de soft la Google.

Compania a facut mai multe variante pentru acest experiment despre care a dat detalii acum doua saptamani pe un blog oficial.

Criticii Google spun ca motorul de cautare nu incurajeaza participarea utilizatorilor, favorizand procesele automate si algoritmii matematicii.

Altii spun ca daca Google nu se deschide mai mult catre public ar putea avea de suferit deoarece sunt deja servicii, precum Delicious de la Yahoo si Wikia Search, care pun accent pe interactivitate.

Matt Cutts spune ca Google progreseaza si isi extinde cautarile pe net dincolo de analiza de text. Astfel, la cautarea in imagini se pot cauta numai poze care contin chipuri, iar la cautarea video, Google a inceput sa faca transcrieri pentru ca oamenii sa poata gasi cuvinte rostite intr-un clip.