In ultimii doi ani aproape 180 de persoane au fost trimise in judecata cu acuzatii de piraterie software
Printre hotararile penale pronuntate se numara si condamnari la sase ani si sapte luni de inchisoare cu executare dar si de cinci ani si sapte luni pentru pirateria de soft de business. Monica Pop, procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, spune ca in toate cazurile prejudiciile sunt foarte mari si a dat exemplu o persoana care a prejudiciat companiile de soft cu 1,7 milioane euro.
In parteneriat cu Business Software Alliance (BSA), pe parcursul anului 2008 s-a desfasurat o ampla campanie de combatere a detinerii, utilizarii si comercializarii de programe de calculator fara licenta. Astfel, pana la sfarsitul lunii august, au avut loc mai mult de 300 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 55 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, politistii a ridicat mai mult de 26.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.
Au fost date si cateva exemple de companii, cum ar fi un call center al unei companii internationale, care avea sediul in Iasi si puncte de lucrru in Bacau si Oradea. Din cele 725 de calculatoare ale firmei, majoritatea aveau soft fara licenta apartinand unui membru BSA, iar valoarea totala a programelor era de 250.000 euro.
Rata pirateriei software in Romania a fost anul trecut de 68%, cu doar un procent mai bine decat in 2006 si sase puncte procentuale avans pozitiv fata de 2004, conform unui studiu efectuat de IDC, pentru Business Software Alliance (BSA). Totusi, procentul include atat pirateria pe segmentul softului de business cat si pentru cel folosit pentru distractie, nefiind date valori separate pentru cele doua segmente distincte. Conform datelor, pierderile inregistrate din cauza pirateriei software au fost de 151 milioane de dolari anul trecut, in crestere fata de 114 milioane de dolari in 2006.
Desi rata a scazut, pierderile au avansat din cauza variatiilor de curs, dar si fiindca piata a crescut per ansamblu, spun cei de la BSA. Conform studiului, anul trecut in SUA a fost cea mai mica rata de piraterie software, urmata de Luxemburg, Noua Zeelanda si Japonia, toate sub 25%. Cehia sta cel mai bine din zona Europa Centrala, cu o rata de 39%. Bulgaria avea 68% ca si noi, iar Ucraina 82%. Tarile cu cea mai ridicata rata a pirateriei de soft erau anul trecut Armenia, Banghladesh, Azerbaijan si Republica Moldova, cu peste 90%.
Per total, pierderile cauzate de pirateria software au atins la nivel mondial aproape 48 miliarde de dolari, iar rata a fost de 38%, in crestere cu trei puncte procentuale fata de 2006.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Pai, isi permite romanul Photoshop? Daca nu-l ia gratis, nu-l ia deloc. Unde e pierderea atunci?
La fel cu filmele. Ce credeti? Ca as da 50 de lei pe un DVD cand in Vest se vand cu 2-3 Euro?
BSA sa nu vorbeasca de pierderi pentru ca nu are de ce. Daca si-ar permite, ar cumpara si romanii soft si jocuri.
Nu dati bani pe degeaba firmelor uriase de software. Au destui.
Mai ales cu criza financiara.