India vrea sa devina specialista in ultra low - cost. Acum se pregateste sa scoata masina de 2.000 de dolari dar, mai nou, promite si laptop-ul de 20 de dolari. Guvernul de la New Delhi sustine un astfel de proiect dezvoltat de cateva institute de IT ale tarii iar primele demonstratii cu un prototip se vor face saptamana aceasta. Analistii sunt sceptici si nu cred ca proiectul e viabil, dar cei care au venit cu ideea cred ca in sase luni va incepe productia de serie, noteaza Financial Times.

Laptop-ul “Sakshat” ar trebui sa ajute tinerii din 18.000 de licee si 400 de universitati sa aiba acces la internet intr-o tara unde 550 de milioane de locuitori au sub 25 de ani. Laptop-ul va fi prezentat saptamana aceasta la Tirupati, provincia Andhra Pradesh, iar proiectul e realizat de cateva institute de tehnologie importante din India.

Sustinatorii proiectului spun ca e de asteptat ca pretul pe unitate sa scada sub 20 de dolari si in circa sase luni primele laptop-uri vor fi scoase la vanzare.

Laptop-urile s-au ieftinit enorm in ultimii ani, iar cel mai cunoscut proiect pentru tarile in curs de dezvoltare este OLPC (One Laptop per Child) care-si propunea sa vanda milioane de laptop-uri la 100 de dolari bucata. Succesul programului a fost mult sub asteptari, iar laptop-urile au ajuns la 200 de dolari bucata.

Analistii se indoiesc de viabilitatea comerciala a unui laptop de numai 20 de dolari, ramane de vazut daca indienii se vor putea tine de cuvant si vor putea scoate pe piata ceva util la acesti bani.