Criza financiara pare sa determine un interes sporit pentru serviciile de externalizare in sectorul IT, prin aparitia unui numar de destinatii noi la nivel mondial ce pot constitui centre viabile de externalizare a activitatilor comerciale, iar printre acestea se numara si Clujul, arata un studiu KPMG Advisory.

Studiul realizat recent de KPMG la nivel international plaseaza 31 de orase pe lista scurta ca urmare a oportunitatilor de externalizare create de criza financiara; Cluj Napoca se afla pe aceasta lista.

Orasul din Ardeal este, asadar, pe o lista a noilor locatii emergente capabile sa absoarba o mare parte din recentele proiecte de externalizare pe care criza financiara aparent le creeaza.

Cele 31 de locatii reprezinta un mix eclectic, de la orase binecunoscute din tari dezvoltate la locuri mai putin cunoscute de pe pietele emergente, neincluse in traseele turistice. De exemplu, Winnipeg (Canada), Belfast (UK) si Brisbane (Australia) figureaza alaturi de Queretaro (Mexic), Davao (Filipine) si Cluj Napoca. Pe lista KPMG, Buenos Aires, cu o populatie de aproape 13 milioane, figureaza alaturi de micul Port Louis (populatie 130.000) din Mauritius. In ciuda diferentei de marime, ambele se contureaza ca importante centre viitoare de externalizare, acesta din urma castigandu-si rapid o reputatie internationala ca centru de recuperare in caz de dezastru.

"Locatiile traditionale de furnizare a resurselor, care s-au aflat in fruntea exploziei de externalizare, urmau oricum sa atinga un punct de saturatie. Corporatiile trebuie acum sa stie ce locatii sa ia in calcul pe viitor pentru activitatile lor de externalizare. Exista numeroase locatii in lume care pot asigura capacitati credibile de externalizare. Exista insa anumite nuante subtile in ceea ce priveste calificarea fortei de munca, specializari de nisa si facilitatile guvernamentale care ne-au condus sa stabilim aceste 31 de locatii ca protagoniste ale viitorului!, a spus la lansarea raportului Edge Zarrella, coordonator global al KPMG IT Advisory..