Vineri s-a marcat la Geneva implinirea a doua decenii de cand Tim Berners-Lee si colegii sai de la institutul CERN din Geneva au pus bazele World Wide Web-ului (www) fara de care dezvoltarea fantastica a internetului din prezent nu ar fi fost posibila. Creatorii www sunt uimiti de cat de mult s-au dezvoltat unele lucruri, dar si nemultumiti de altele, insa marele merit este ca au anticipat ca web-ul are un potential imens.

Tim Berners-Lee si colaboratorii de CERN, cum ar fi Robert Cailliau, gandisera initial reteaua pentru a ajuta mii de oameni de stiinta din lume sa tina legatura. Acum doua decenii, tanarul Berners-Lee i-a inmanat sefului sau o lucrare cu titlul "Managementul Informatiilor, o propunere". Seful a catalogat lucrarea ca fiind "vaga, dar extrem de interesanta" dar a dat unda verde pentru ca propunerile din ea sa fie puse in practica.

Berners-Lee si Cailliau au pus bazele limbajului hipertext ce sta la baza http-ului din adresele web si au pus la punct primul browser web, in octombrie 1990.

"Astazi se vorbeste despre bloguri si altele, exact asta faceam noi in 1990, nu e nicio diferenta", a declarat Cailliau, citat de postul elvetian de radio RSR.

Tehnologia www a putut fi folosita pe scara larga din 1991, iar CERN a decis sa nu ceara bani de la cei care urmau a folosi tehnologia creata in Elvetia.

Cailliau se minuneaza de amploarea luata de Wikipedia si de modul extrem de usor prin care cunostiintele pot fi impartasite, dar nu si-ar fi imaginat niciodata ca motoarele de cautare vor deveni atat de puternice: "Un motor de cautare e extrem de centralizat, in timp ce web-ul e foarte descentralizat".

Cailliau mai spune ca sunt lucruri care nu ii plac la web in prezent, problemele legate de identitate si de protectie a copiilor in fata unor informatii sensibile.

Lynn St. Amour, sef al Internet Society spune, citat de AFP, ca web-ul este adesea confundat in mod eronat cu internetul "Internetul este o retea vasta de retele, interconectate in mod fizic in multe feluri, dar toate vorbesc aceeasi limba (...) Web-ul este una singura, dar cea mai importanta si influenta - dintre toate aplicatiile care ruleaza pe internet.