20 de ani de World Wide Web
Tim Berners-Lee si colaboratorii de CERN, cum ar fi Robert Cailliau, gandisera initial reteaua pentru a ajuta mii de oameni de stiinta din lume sa tina legatura. Acum doua decenii, tanarul Berners-Lee i-a inmanat sefului sau o lucrare cu titlul "Managementul Informatiilor, o propunere". Seful a catalogat lucrarea ca fiind "vaga, dar extrem de interesanta" dar a dat unda verde pentru ca propunerile din ea sa fie puse in practica.
Berners-Lee si Cailliau au pus bazele limbajului hipertext ce sta la baza http-ului din adresele web si au pus la punct primul browser web, in octombrie 1990.
"Astazi se vorbeste despre bloguri si altele, exact asta faceam noi in 1990, nu e nicio diferenta", a declarat Cailliau, citat de postul elvetian de radio RSR.
Tehnologia www a putut fi folosita pe scara larga din 1991, iar CERN a decis sa nu ceara bani de la cei care urmau a folosi tehnologia creata in Elvetia.
Cailliau se minuneaza de amploarea luata de Wikipedia si de modul extrem de usor prin care cunostiintele pot fi impartasite, dar nu si-ar fi imaginat niciodata ca motoarele de cautare vor deveni atat de puternice: "Un motor de cautare e extrem de centralizat, in timp ce web-ul e foarte descentralizat".
Cailliau mai spune ca sunt lucruri care nu ii plac la web in prezent, problemele legate de identitate si de protectie a copiilor in fata unor informatii sensibile.
Lynn St. Amour, sef al Internet Society spune, citat de AFP, ca web-ul este adesea confundat in mod eronat cu internetul "Internetul este o retea vasta de retele, interconectate in mod fizic in multe feluri, dar toate vorbesc aceeasi limba (...) Web-ul este una singura, dar cea mai importanta si influenta - dintre toate aplicatiile care ruleaza pe internet.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
HTTP - protocol de transfer al datelor
HTML - limbaj de marcare a (hyper) textului
HTML nu are la baze HTTP si nici invers.
HTTP poate sa transfere fisiere/date in format HTML dar la fel si orice altceva, chiar si sunet/video
Si ma indoiesc de faptul ca HTTP a fost inspirat de HyperCard, poate HTML... si oricum de la inspiratie pana la produsul final e mult asa ca hai sa nu-l facem pe Jobs the father of all things digital.
inca o data... respect!
Cum vine asta? Si cu bomba web 2.0 ce facem? Aveam si noi o bucurie si vin tot felul de expirati sa ne intristeze. Nu poate fi adevarat!
Vrei tu sa ne convingi ca mai intai a fost oul si apoi gaina?
Bine,eu te cred,dar e valabil doar in cazul tau!
http://www.inmures.ro/2010/12/traiasca-world-wide-web-ul-un-apel-pentru-men%C8%9Binerea-neutralita%C8%9Bii-web-ului-%C8%99i-folosirii-standardelor-deschise/