Producatorul chinez de PC-uri Lenovo a anuntat ca va renunta la constructia unei uzine in Polonia, dupa ce compania care trebuia sa o construiasca a dat faliment, noteaza AFP. Presa poloneza scrie ca si criza economica e de vina, chinezii renuntand la ideea de a avea uzina in Europa.

Planurile anuntate in noiembrie 2007 indicau o investitie de 20 milioane dolari in orasul polonez Legnica pentru o uzina ce avea sa aiba 1.000 de angajati si sa produca anual cinci milioane de PC-uri, pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Dezvoltatorul care construia uzina nu a respectat termenele si recent a dat faliment. Uzina era construita de filiala poloneza a companiei belgiene de real-estate Immo Industry.

Lenovo Group - al patrulea producator mondial de PC-uri - a afisat pierderi in ultimul trimestru din 2008, dupa aproape trei ani de profit.

Cota de piata a Lenovo pe piata mondiala a PC-urilor a scazut de la 8% in trimestrul al treilea din 2007, la numai 7,4% un an mai tarziu, dupa ce concurenti precum Toshiba, Acer si Asus au castigat teren.

Compania a devenit celebra in 2005 dupa ce a cumparat pentru 1,25 miliarde dolari divizia de PC-uri a IBM.